Tuesday, August 31, 2010

shopping be4 fly ke kampung ^_^

Yeayyy!! hati ku berbunga riang coz nak balik kampung halaman.. nak bersungkai berbuka bersama keluarga di felcra & keluarga di felda.. Nak p soping & buat kuih bersama².. Ehh bantu mak jahit baju dulu, mak fon habaq banyak lagik baju² belum siap di jahit.. mesin puloks duk buat hal. hohohoho!!

sebelum haku nek flight menuju ke destinasi nun.. haku p soping dulu apa yang boley di bawa balik untuk mereka² yang sedia menanti kepulangan ku.. ngee~~. Untuk geng² lelaki okay tapi yang fomfuannya nih.. adehhh!! manyak susah juga handle sorang² nih. Nak beli mutiara, tahun lalu dah bawa balik, sat g tak pasai² jenuh melaram puloks adikbadik ku. ala² mami jarum gitu..

Untuk part geng² lelaki punya tu, nanti just belikan baju melayu jerk kasi match dengan kain pelikat tuh. Kalau nak beli baju melayu di sini, tak berbaloi pula. nak angkut satu hal.. Kain pelikat tu sesuai la ku beli d sini coz kualiti baikpunya & harga pun berpatutan. Kepada adik badik fomfuan haku sekalian hampa semua jangan risau na.. haku dah beli barang baik punya. haku tak mau habaq kat sini.tunggu jerk nanti. supriseee!!! (jangan gelak sudah). haku akan majuk setengah jam.. ;p



Teman setia haku sepanjang bersoping, siapa lagik kalau bukan jiran tetangga lorr. akak tim & adik farina. Melda tak dapat join coz baru operation, harus banyak berehat..

Tapi kan adik badikku.. nak habaq yang nie.. haku ada belikan ikan,udang & daging payau (rusa) segar dari ladang & laut. Freshh fell freshhh!! Nanti boley la nak buat ikan bakaq ka, stim ka, apa
² jerk yang hampa suka, tak perlu lah kita nak p sampai kat kola perlis nun nak makan ikan bakaq. Mak ayah sure susah nak p..tambah² mak akak tuh, dah la fenin pikir baju tak siap jahit lagik. makngah laks lagik susah kalau abah tak join.. kann ana kan. betul x? ayat nih khas untuk dek yani..haipp!!



Ini adalah antara bahan mentah yang bakal sampai ke tangan uols. InsyaAllah. kredit too akak tim. tumpangkan frozen di umah akak. freeze umah myna nih tak muat nak sumbat semua nie. kecik.. almaklumlah freeze zaman bujangan.. ekekke!!



Anak & mak memang supporting... syukAaa!!

Balik dari soping ari tu..pingsan seketika. keletihan tawaf bandar tawau.. orang masjid mai antar bubur lambuk mujur tersedar. kalau tak.. Lu pikir lah sendirik.. Wuwuu!


sayang @myn@ ^_^



Monday, August 30, 2010

maaf kan daku ya!!

haku minta maaf kepada semua bloggers & silent readers ya.. mana tahu kalau ada yang menanti sambungan entry ihya ramadhan tu. Haku bukan tak mau hafdate cerita nie.. tapi kekangan masa ;p. Banyak yang haku lalui & tak sempat nak kongsi d sini. Dengan Mr.A haku sempat hafdate. itu yang d sini, haku lengah²kan dulu.. ngee~. Jangan marah ha...

Last week busy dengan Program Ihya, jiranku (melda) masuk wad untuk operation pun haku tak dapat nak jenguk. serba salah jadik nya derr... Sehari sebelum melda masuk wad tu, haku sempat tegur menegur gitu² jerk dengan dia. tak sempat nak p duk melepaks berbual² mesra. kepenatan sangat, dah tu waktu berbuka pun hampir sudah. Sini kan berbuka awal. balik opish jam5, tintong ke param.. tunggu tak lambat sampai.. esoknya tu ingat nak luang masa dengan melda. sekali kawan dah masuk wad untuk operation..

Plan ujung minggu boley la p jenguk melda di hospital. sekali kawan dah keluar wad.. jenguk dirumah jerk lah. kerinduan juga dia sama kami (haku&kak tim).. kami balik bandar aritu, melda dah siap tunggu depan umah. tak sempat haku parking Mrs.pepel tu, melda dah mai dekat kereta. bersemangat waja melda kongsikan pengalaman dia dengan kami. Haku dengar pun ngeri.. tutup² telinga sudah ku. sungguh pun itu baru minor operation.. Ya Allah..haku minta simpang jauh² ujian sebegini..tapi kalau itu dah suratan takdir, haku redha.. kalau boley dijauhkan lah ya!. InsyaAllah.

Opss!! haku ada bagitau kan sebelum nih. kalau yang belum tau tu.. meh tengok sini.

Perkara ke-3 pula.. buat ieja, bukan myna tak mau turun kat pangkalan sana. tapi myna betul² busy dan tak daya myna nak drive malam hari ke sana.. esok pagi nak koje lagik. rushing sangat tu. merbahayakan keselamatan juga. Myna faham hospital di sana tak serupa di sini..Myna cuba yang terbaik. tapi itulah. hanya setakat itu jerk myna mampu. Maybe adik shahirah nak tengok dunia pada 31 0g0s 2010 kot. Nak jadik anak MERDEKA la katakan.. hehehe!! Apapun myna doakan semuanya dipermudahkan ya. Kalau nak mai rehat kat sini, mai la. Umah myna sentiasa terbuka untuk ieja. tapi nanti myna balik kampung. Macam mana pun.. jangan risau,ada juga jiran² myna yang boley menemani ieja..

Akhir sekali meh cuci mata sikit kat gambar haku & deem masa kemuncak program Ihya Ramadhan tempoh hari. layannn!!



sekali lagik haku minta maaf na.. Namun begitu pun haku hafdate juga kan, walaupun hanya entry award & kebetulan adha ada tanya tentang tutorial. tumpang berkesempatan on da spot haku update.. yang bab cerita ceriti tu, nanti ada feel haku semadikan d sini ehh.. InsyaAllah. okeh t.care all.. selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke-53.. MERDEKA!!!!


sayang @myn@ ^_^

Tutorial : Memasukkan Link url pada gambar

Entry tutorial nih khas untuk blogger Adha. Adha request myna buat entry untuk memudahkan pemahaman beliau. Secara tak langsung boley juga membantu rakan² blogger lain yang memerlukan.. sharing is caring, caring is loving, loving is killing, killing is dying...hahaha!!


Memasukkan Link url

Nih request yang ditinggalkan di chatbox myna tadi.

Sebelum nih myna ada tunjuk memalui chatbox. maybe adha tak dapat nak ikut step yang myna briefing. Okay x apa adha. myna teruskan ya!!

Cara untuk memasukkan link url atas gambar, supaya gambar tersebut boley di link kan terus ke url yang dimasukkan. Antara langkah/qoedah² ialah :-

a) Log in ur blog ==> Page Layout (Design) ==> Posting atau direct klik new post. Make sure masuk ruangan untuk publish entry. Macam di bawah nih.

tutorial memasukkan link url
b) Upload picture macam biasa.. guna button add image. tutorial Link url

c) bila gambar berjaya di upload, aktifkan gambar tersebut dengan meng'klik' pada gambar dan dalam masa yang sama klik button link Link url .

Untuk memudahkan pemahaman Langkah B & C.. leh rujuk Attachment gambar di bawah :

url link
Bila klik button link automatik akan terpapar box seperti ini yang meminta kita untuk masukkan link url yang kita nak paut bersama...

tutorialMasukkan link tersebut & press OK. Bila dah settel memasukkan link url, entry dah boley publish.

d) Klik

Orite adha..dah siap. Myna harap dapat membantu ya. If masih ada yang kabur². inform myna ya. Myna cuba bantu sedaya yang mampu.. InsyaAllah. selamat mencuba ^_^


sayang @myn@ ^_^



friendly blogger award dari ma a.k.a Mazeck

Arward ni dikirimkan oleh ma.. Nak kenal tuan pengirim leh klik link nih ya!


okehh nak publish award nih dulu.. meh² pakat tengok.. hikss!!



Pada pandangan mata haku, santek sangat..warna pepel, ngeh ngeh ngeh!!

So macam biasa.. kena jawab tag yang diberikan & kongsikan Award nih dengan blogger² yang lain.

1- 7 makanan kegemaran ku masa berbuka or sahur..
  • Laksa
  • kuih putri ayu - Ari² pun tak apa.. hahaha!!
  • Nasi kerabu
  • Kerabu mangga
  • Bubur lambuk (kanji)
  • Masakan berlada (ayam+seafood)
  • sayur sayuran
2- Kena kongsikan kepada 5 blogger yang lain.. jom tengok siapa yang tersenarai?

  • Pendekar ==> http://pendekarberkuda.blogspot.com
  • Qies ==> http://naqies.blogspot.com
  • MakLagenda ==> http://www.lagendamahsuri.com
  • hajar ==> http://hajar-hajarus.blogspot.com
  • Pucheh ==> http://pucheh07.blogspot.com
dah siap.. yeayyy!! chantek kan award nih. kann kan nenek kan kannn kann!!

sayang @myn@ ^_^

Sunday, August 29, 2010

BW 2010 award berganda dari IZA

yerpp berganda sebab sebelum nih haku dah publish dah award nih. Masa tu haku terima dari blogger kiut miut Azatiesayang. pehtu haku kongsikan dengan ma & ma kongsikan pula dengan Iza.. Akhirnya untuk setakat malam nih.. Iza kongsikan dengan haku semula.. heheheh!! kesimpulannya award nie datang dari iza a.ka.D.I.H.

Pusing² kot celah mana pun, jumpa juga kan.. Haku tak salahkan iza..malah lebih hargai + suka lagik. iza ingat untuk nak kongsikan dengan haku.. Sekurang²nya mana kawan² blogger yang belum terima leh la haku kongsikan dengan mereka.. x rugi jika dipangjangkan. Moga dengan pemberian award begini rakan² blogger lebih bersemangat untuk berblog. wahhhh!! InsyaAllah =D.

Opss!! untuk soalan² yang ditag tu.. tak perlu lah nak dijawab ehh. kalau nak tahu lebih lanjut meh klik kat gambar award @ link dibawah nih :


Cuma soalan yang ketujuh jerk haku nak publish.. soalannya : TAG kan kepada 15 blogger? okeh meh tengok list siapa yang tersenarai..
  1. Cik Miss ==> http://www.misslin.blogspot.com/
  2. Wanzi ==> http://realwanda.blogspot.com/
  3. WanHazel ==> http://wanhazel.blogspot.com/
  4. Oopet ==> http://izzahpinky.blogspot.com/
  5. Yuyu ==> http://cikyuyu.blogspot.com/
  6. CikFatin ==> http://www.melodyiqfa.blogspot.com/
  7. Khuzai ==> http://tempahdisini.blogspot.com/
  8. Bluepinkiey ==> http://bluepinkiey.blogspot.com/
  9. Myzul ==> http://myzulkiflee.blogspot.com/
  10. Hanie ==> http://drhanie.blogspot.com/
  11. DyaDuniaku ==> http://dyaduniaku.blogspot.com/
  12. krole ==> http://internetmpay.blogspot.com/
  13. FauziPhoto ==> http://fauzifoto85.blogspot.com/
  14. Noorafzan ==> http://noorafzan.blogspot.com/
Pada kawan² yang tersenarai..sila² merajinkan diri untuk open page yang ada soalan² yang ditag ya.. haippp!!

sayang @myn@ ^_^


Friday, August 27, 2010

ada makna terindah disebaliknya..

Entry nie bersangkutan dengan entry di blog adik pompuan haku nih.. Ada entry nya yang satu nih betul² kena batang hidung haku ohh.

Sayu hati baca entry nya yang nih. Kerinduan 6/7/08 . Semua nya kini hanya menjadi memori indah buat kami sekeluarga. Pada pandangan matanya adalah disebalik baju itu. Pada haku banyak lagik memori yang secara kebetulan nih. Pernah haku semadikan di sini,tetapi hanya dalam draf sahaja. Biarlah ia menjadi memori indah simpanan haku..

Jangan ditangisi pada yang telah pergi wahai adik ku sayang.. setiap kali hang ingat dekat Arwah, sedekah kan lah Al-Fatihah ya! Kita memang sayang Arwah, tapi Allah lebih menyayanginya... Moga Arwah tenang di sana & menanti MakAyah dipintu syurga..InsyaAllah :-)

Entry nih lah yang kena batang hidung haku..Entry Jalinan kasih ramadhan. Adehh asal balik, ada jerk menda yang hang mau na. secara terbuka lah sis nak bagitau.. memang poket tak leh nak ringan lah kalau gondang nih. sis sendiri pun pakai yang biasa². Kalau nak juga boley amik BenQ yang ada nih. Lagipun kes kecurian duit ayah tempoh hari pun tak setel lagik, rasanya ayah lebih memerlukan wang sekarang nih, demi anak pompuan yang di penang nun.. sian ayah. Pening memikir tak kesudah.. Dah la batuk² sekarang. buatkan sis bertambah susah hati jerk..

Iyaa lagik bagus rayu dengan abang.. hik hik hik. Tapi rasa tak dapat kot gondang. Maybe Nikon biasa macam yang dalam entry nih Nikon ini untukmu sayangku coz kalau dapat gondang tu sure awal² lagik sis kebas ohh... hahahha!!!

Okeh sekian dulu ya.. sekarang nak turun ke bengkel Automotif, nak tengok masakan semua. Jam 4.30 majlis dah nak bermula.. Can Cin Cau!!


sayang @myn@ ^_^

Thursday, August 26, 2010

BW 2010 Award dari Azatiesayang♥

Baru lepas siap kopek bawang, halia, serai, kopek nangka dan blander bawang. Nanti petang turun lagik ke bengkel.. Mahu blander lada kering pula. Tumpang ada kesempatan baik publish award yang dikirim nih.. tinggalkan dulu cerita Ihya Ramadhan ;p.

Award BW 2010 nih haku dapat dari blogger perak iaitu Azatie. Terima kasey azatie sudi kongsikan award nih dengan myna.. YeszAaaa!!



Opss.. dah ambil award sure ada soal selidik untuk mengeratkan silaturrahim. Ada 7 soalan yoo, nak tahu apakah soalannya..jum tenngok sama².

a- Apakah yang bermain di mindah anda sekarang?
Nak tidur.. restkan dulu diri, rasa penat lah. nanti petang nak turun lagik di bengkel Automotif untuk persediaan bahan² memasak esok hari. Apapun siapkan dulu award nie.. hikss!!

b- Apakah nama samaran anda?
Myna + Amyna + Amy + Tun + Atun & 'hang' pun ada yoo!! lantaklah.. ;p

c- siapakah 3 orang yang paling kamu sayang?
  • MyChentahati a.k.a Mr.A
  • MyRatuhati a.k.a Mak
  • Ayah
d- Panggilan untuk si dia?
Sayang + Abang

e- Hadiah yang anda impikan daripada seseorang yang istimewa?
tak tahu nak dicide..tapi sekarang satu jerk harapan..selamat pergi & selamat pulang. hadir dirimu di nanti dengan penuh sabar..

f- Blog mana yang anda selalu lawat?
Alamak.. banyak la juga. nak kena list ka.. heh!

g- TAG kan kepada 15 blogger?
  1. Deem ==> http://deem2884.blogspot.com/
  2. Ellen ==> http://floellenesthy.blogspot.com/
  3. Wanzi ==> http://realwanda.blogspot.com/
  4. Nabel ==> http://nakbebel.blogspot.com/
  5. Mell ==> http://mellyanasara.blogspot.com/
  6. Ma ==> http://www.mazeck.blogspot.com/
  7. Leha == > http://halieisa.blogspot.com/
  8. Arianna ==> http://ariannalissa82.blogspot.com/
  9. YogiHandika ==> http://peedeestro.blogspot.com/
  10. Ejum ==> http://qhairul-nizam.blogspot.com/
  11. EL ==> http://arwendanish.blogspot.com/
  12. Hantwo ==> http://johnjeninz.blogspot.com/
  13. CtNurkhijah ==> http://naufalnnureen.blogspot.com/
  14. tiefazatie ==> http://tiefazatie.blogspot.com/
  15. Izan Ishak ==> http://diariummi.blogspot.com/
Pada kawan² yang tersenarai tu.. silalah publish ya. Okeh dah siap. lepas nih haku p war² dekat blogger² yang tersenarai tu..InsyaAllah. Dah setel boley la p lelapkan mata sat.. yuhuuu!!

sayang @myn@ ^_^

Part 3: Ihya Ramadhan di hari terima GAji

Semalam kami (Ajk Masakan) keluar soping moping barang² keperluan untuk Majlis bersungkai beramai² pada hari jumaat nie. Barang² kering sahaja seperti di dalam list dalam gambar di bawah. Bahan² mentah kebanyakkan hasil sumbangan ikhlas dari warga opish. Nanti kami akan gotong royong masak bersama². hikss!!



Balik dari soping haku sangat lah kepenatan..masuk jerk di library simpan barang² semua. sekali letak kepala di meja opish deem tu..terus terlelap dowh. Hampir satu jam juga la.. alalala~~ padahal ada lagik koje menanti lepas tue. kami janji lepas solat zohor untuk bungkus kurma.. dah jadik cam tu. apa boley dikata.. huhuhu!!



sedar jerk terus laju² haku naik ke surau solat.. sampai di surau sempat lagik bermalas malasan di surau. hi4. Almaklumlah masih dalam igauan lena yang nyenyak.. wekk!! selesai solat haku tak turun di bawah dah coz student JPP ngah bungkuskan kurma di bilik kuliah. Alhamdulillah ringan koje dengan bantuan dorunk.






Wajah² student JPP yang sedia berkhidmat.. Terima kasey semua ya. Jap lagik jom ramai² kita serbu bengkel Automotif. kita potong memotong apa yang boley di potong, blander cabai & bawang, basuh apa yang boley di basuh. Esok nak masak.. Wohohoho~~

sayang @myn@ ^_^

Wednesday, August 25, 2010

bersungkai bersama jiran lagik..

2 hari berturut² haku bersungkai bersama jiran tetangga. Umah akak tim. Dia pun sunyi coz suami nya bertugas di kota kinabalu.. Last week haku kan pergi pangkalan sana. Akak tim punya lah risau. siap termimpi diriku. Lucu lah akak nih.. Haku yang dengar dia cerita terharu pun ya, nak tergelak pun ya. mengalahkan pasangan berchenta.. ahakss!!

Haku balik koje mesti akak tunggu di gerai bawah sana tu.. ada jerk cerita ceriti dari akak yang buat haku tak kering gusi. pendek kan cerita. hepy sesajork. Alhamdulillah. terubat kesunyian gitu, ngee~~

Masa yang haku p pangkalan tuh, akak siap cakap dengan abang raof (suaminya). suami nya pun turut risau juga. abang raof suruh call tanya haku di mana? alalala~~ Memang kalau ikutkan nak balik hari ahad, TAPI leh baca kat entry berhujung minggu dan masih di sampolna. Sekarang myna dah selamat berada di depan mata akak.. kita dah boley bersungkai bersama kan.

Menu sungkai 1..

Kali nih akak masak sendiri sajork. hari koje la katakan. memang tak berkesempatan nak tolong masaknya. Kalau tak leh la masa sama², macam yang dalam entry sebelum² nie.. bersungkai bersama jiran tetangga.

Balik koje jam 5 petang. Jam 6.20 petang dah bersungkai. Mana nak sempatnya.. tik tok tik, hampir² jam 5.30 sampai umah. Jadik haku just belikan kuih tunjuk jerk di gerai depan taman umah haku..

Asam pedas

Menunya : Ikan terubuk bakar, sayur sawi grg, keropok goreng bilis berlada ( bagi haku nampak macam cucuq), & menu malatopp Kerabu mangga. Perghhhhh!!

Asam pedas

itu lah rupa keropok bilis berlada. Nampak jerk hodoh, tapi sodapp yo!! cicah lak dengan sambal kicap ikan bakar tu. walaweyyy...

resepi Asam pedas

Zoom..Kerabu mangga!!!


Menu sungkai 2..

Ini akak bagitau sebelum haku keluar opish. akak siap cakap tak perlu beli apa². semua akak dah sediakan. Jangan membazir. Haku serba salah lorr. tak akan lah nak membawa perut yang kosong semata². Huhuhu!!

Akak siap inform.. ari nih kita sungkai menu Asam pedas Muar. alalala~~ kecur air liur ku mendengarnya dehh. Haku terus tanya ari nie ada bakar² ikan juga ka akak. akak cakap tak ada. kita makan menu lain pula.. haku on sajork & terus dapat idea...



haku belikan ikan pari bakar sebagai salah satu lauk untuk bersungkai.



Bersungkai jap.. pehtu pakat laju² p duk melepaq depan tv. Cinta Kirana.. hi4. Uols tengok tak cinta kirana @ Astro Ria??


p/s: Mesti ada gambar adik tanda kenangan.. gambar haku & akak time nih tak leh publish. Private gitu.. kah4x.


sayang @myn@ ^_^

Part 2: Aktiviti Ihya Ramadhan

sebelum diteruskan cerita ceriti aktiviti Ihya Ramadhan pada tahun 1431H nie, haku nak perbetulkan dahulu aktiviti yang berlangsung sebelah petang semalam. Sebenarnya bukan pengurusan jenazah tetapi mengkafankan jenazah. Kalau sebut pengurusan nih dengar macam menyeluruh kan, daripada meMANDIkan, mengKAFANkan, sembahyang dan keBUMIkan..

Kami hanya ambil bahagian mengkafankan jenazah sahaja. Itu pun jenuh menelaah ilmu.. google & lihat kat utube belajar sendiri untuk dipersembahkan kepada juri² yang diamanahkan untuk mengadili.

sebelum tuh..nak habaq, entry kali nie banyak dengan gambar² tau. he3. Kredit too deem & da geng yang sudi merakamkan picture² sepanjang pertandingan berlangsung... Thanks a lot ya pren²ku sekalian. Haku memang tak dapat nak snap coz seluruh anggota badan haku dah di selubungi kain putih.


Ihya ramadhan

Bersama Deem.. sebelum haku diselubungi selimut putih.

pengurusan jenazah

Kami lah perserta² nya. Satu group 4 orang sahaja. 3 orang ditugaskan untuk mengkafankan dan 1 orang sebagai jenazah. Dalam 4 orang nih..haku dipilih sebagai jenazah. Juri dan pesan awal² nak memudahkan balutan. Takut kain tak cukup lorr... Dengan itu kami telah bersepakat, jadik ai relakan sahaja u~~

pengurusan jenazah

Sedih² la tuh kunun.. Thanks ya deem, pandai ko snap moment nih..hahaha!!

ramadhan

Pertandingan dah mula.. Mengguntingkan kain mengikut ukuran haku dari ujung kaki hingga hujung kepala.

pengurusan jenazah

Dah siap gunting..buat susun atur pula. Perlu sediakan baju, cawad, seluar,kain & tudung. Dalam kafan nih kami menggunakan 6 helaian kain. 2 sebagai selimut yang lain² tu untuk 5 perkara di disebutkan tue.

kain kafan

siap sesi menyusun atur.. Kalu jenazah yang betul semua nih diletakkan dalam satu talam. tapi kami dah susun siap². Ini lah kerjasama... Markah untuk kerjasama pun tinggi tau.. ngeh3x.

marhaban

Bersedia untuk dibungkus... Ahli kumpulan dah sound, ready dan baring..hahaha!!!



Cameraman tak kurang hebatnya. Malu² tucing haku di buatnya.Muka sahaja nampaks , haku tak dapat nak menutup muka bagai coz tangan semua di bawah kain putih. Wohohoho~~~

jenazah

team haku sedang bertungkus lumus membungkus diriku, masa yang diperuntukkan 40 minit. Alhamdulillah sempat kami siap sebelum masa tamat. ^_^

mayat

Dah hampir siap.. ngah mengikat pada bahagian² yang disyariatkan. Tali yang digunakan adalah sebanyak 5 unit. Tali nih kami amik di bahgian tepi kain.. talinya tahan sikit. Ikatan mesti mudah dibuka. bukan simpulan mati tau..




Dah siap!!! bersedia untuk di adili oleh juri² yang bertugas. Bak kata deem di entry dia yang nih mayat bergelimpangan di sana sini. seram la pula..Wuwuwu!!

Juri sedang mengadili dan memeriksa setiap helain kain yang menutupi seluruh anggota badan haku. Barisan juri mengadili peserta perempuan dahulu coz perempuan kan berlapis lapisan dengan tudung lagik.Ohh lemass & fanashhhh!!!

ramadhan yang indah

Ada 3 teguran yang kami terima iaitu :
  • kurang menggunakan kapas yang di bekalkan.
  • Cawad yang dibina sepatutnya jangan dibiarkan tergantung, perlu diikat.
  • Tudung pula sebolehnya dimasukkan dibawah baju jenazah..
Alhamdulillah pertandingan petang tuh, selesai dengan baik.. Setiap teguran yang diberikan membantu kami untuk mendalamkan lagik ilmu mengkafankan jenazah coz setiap ilmu tidak semestinya membaca sahaja perlu dipraktikkan. hoyeahh!! we ols get it.. Kami dipilih sebagai JUARA. Syukur sangat²..


sayang @myn@ ^_^

Tuesday, August 24, 2010

Part 1: Program Ihya Ramadhan

Sempena dengan Program Ihya Ramadhan..haku & rakan² yang lain berkesempatan untuk join pertandingan² yang dianjurkan. Semalam kategori pelajar & hari nih kategori staf pula.. Pagi tadik berlangsung pertandingan Kuiz Agama. Alhamdulillah kami mendapat tempat ke-3 dalam pertandingan yang baru saja berlangsung. Pertandingan adalah antara unit.
  • Unit Sistem Komputer Sokongan
  • Unit Teknologi Elektrik
  • Unit Automotif
  • Unit Pentadbiran
Ihya Ramadhan

Teka silang kata pun ada, sangat mencabar minda..Masa singkat saja.. terkebil² mata membaca soalan, dah tu tangan sibuk duk tulis jawapaan sambil mengira kotak² yang ada. Kalau cukup itu lah jawapannya.. kalau tak cukup kena fikir lagik dan lagik, sampai masa tamat... Apapun best pertandingan² yang dianjurkan nih.. Dapat menguji tahap pengetahuan ilmu agama kita dan dapat mempertingkatkan ilmu pengetahuan. InsyaAllah.

kuiz agama

inilah group haku.. Liza & kak Lynn, Syabass ha. Tahun depan kita join lagik ehh. InsyaAllah :D

Liza siap jerit² lagik bila dapat memberi jawapan. Betul ka salah tetap jerit.. memeriahkan suasana.. meriahhh sangat!! 1st jeritan.. membuatkan haku sendiri terikut jerit juga. terkejut punya pasal. Mujur tak melompat jerk... betul² telinga ohhh. kalau tak sure jadik bahan untuk kawan² semua sebagai kenangan..wink*wink.

Agama islam

Selain itu ada juga pertandingan Marhaban untuk staf lelaki. Persembahan sangat sengit.. sampai juri tu ha.. tangan di kepala sudah.. Pening nak pilih juara.. hahaha!! Juri yang bertugas untuk marhaban Shafiq & Razizan...

Okehh..sampai sini dulu. Nanti jam 2 petang agenda diteruskan lagik dengan pertandingan Pengurusan Jenazah... hehehe!!

doakan kami berjaya...InsyaAllah. Tak berjaya pun tak apa. Just mempelajari.. hehehe!!


sayang @myn@ ^_^

Monday, August 23, 2010

Dugaan.. MakAyah Sabar ya!

Malam nih amik kesempatan untuk on9 fesbuk. sekali macam² hal ada di sana tuh. Massage yang tertunggak & request sudah dapat di cover. Alhamdulillah setel seadanya.. Dalam duk membalas massage dengan kawan².. MyRatuhati Call, ada berita kurang menggembirakan berlaku dikampung.. Di bulan yang mulia nih perkara macam tuh pun still boley berlaku derr.. itu lah rencah kehidupan di dunia.. ;p

Kalau di ingatkan memang sakit hati & terkilan.. tapi semua itu kan rezki dari Allah s.w.t. Haku hanya mampu meminta MakAyah bersabar sahaja dengan dugaan ini. Haku mampu bercakap begitu sebab yang lalui nya MakAyah. Tambah² ayah lah.. Cuba kalau kena kat batang hidung haku sendiri, mau maki bertempayan dah. Macam kes henset tempoh hari.. huhuhu!!

haku sempat bergurau dengan mak, ungkit perkara lalu masa haku lepas SPM, dapat sambung study di Poli.. Yuran pengajian still Rm200. Sekarang nih pun rasa Rm200 juga untuk1 sem. Akak haku yang dipenang tu ada kirim kan duit tunai untuk haku buat belanja. tapi nilai yang diterima tak sama dengan nilai yang dinyatakan. Hanya tinggal RM100 sahaja. Masa tuh haku terlepas cakap dengan mak..tak apa lah mak. mungkin cek abis study cek dapat koje yang gaji sebulan 1 ribu. Sekali betul² abis study dapat koje yang starting RM1ribu.. Alhamdulillah. tadik pun haku cakap.. mungkin ayah nak dapat duit 1 juta kot.. Hahaha! sapa la nak bagi kan.. dalam mimpi jerk kot. Wallahu'alam.

Perkara nih mak just bagitau haku & akak ieta jerk. Adik² yang study di uitm & poli tuh tak tahu perkara nih.. Akak haku tuh mak bagitau sebab benda nih bersangkut paut dengan dia.. Kalau dak sure mak tak bagitau..

Boley pula anak muda kampung nih masuk bilik MakAyah & ambil duit ayah RM1 ribu. Dah masuk dengan kasut, berlumpur lagik. Dari lubuk mana dia terjah pun tak tahu.. Dah masuk betul² tuju dekat beg ayah. Ishhh ish!!. Duit tu ayah keluarkan semalam, nak kasi dekat akak yang di penang tuh. sekali tak sempat ayah nak bank in dekat akak.. Orang lain yang songlap dulu.

Sian Mak.. kena cuci bekas jejak dia, mak cuci pun selepas polis amik statement. Sebelum tu ada juga umah lain yang di masuknya. Memang cari penyakit lah budak nih. Tunggu la hang, lepas di dunia, akhirat hang tak lepasss!! Bulan mulia orang perbanyakkan ibadat, hang terbalik pula..

okeh dah itu jerk dari pandangan Amyna pada malam 14 Ramadhan 1431H. sekian terima kaseyy!!

p/s: cheh & teqs sorry na.. hampa dua jangan majuk², mak tak mau besar² kan menda nih.. mak just kongsikan dukanya dengan haku. Ayah terkilan. huk3x

sayang @myn@ ^_^


Flo Ellen's 1st GiveAway


hari nih baru berkesempatan nak publishkan entry nie. Itu pun selepas semangat nih di suntik oleh deem.. Minggu lepas sibuk tak sempat nak diskusi dengan dia, tadi selepas tengok persembahan pelajar² tuh, haku singgah di library.. tengok deem bukan main semangat lagik yoo! sampai pening kepala dia.. tambah pula student bising yang hamat time tu, mati akal nak karang.. Ini pengakuan dari nya.. kan deem kan!!




GA nih dianjurkan oleh rakan blogger dari negeri di bawah bayu, Nama penganjur seperti yang tertera dalam banner tu, siapa lagik kalau bukan Ellen. Nak direct ke blog ellen leh klik banner tu ya!.

Ehh terima kasey ya ellen invite myna untuk join GA nih. Pada rakan² blogger sekalian maya tarikh tutup penyertaan adalah pada Hari Sabtu 19 September 2010 .

Ada 5 syarat untuk join GA nih :

1- GA nih terbuka kepada semua warga rakya di bumi M'sia lelaki & perempuan & jadik follower, tak mau jadik follower pun tak apa. ==> Done! tentunya myna rakyat m'sia ya ellen.. bezanya sekarang separuh naluri hati di teluk eden bersama Chentahati. uhukss!!

2- Meletakkan banner GA nih dalam entry & sidebar blog kita. Jangan lupa link kan banner tersebut ke blog penganjur ==> Untuk entry done, dekat sidebar lepas publish entry nih myna letak ehh.

3- Meneka umur anak ellen dalam gambar seperti dibawah nih & buat entry ringkas tentang anak ellen. 1 2 3 & 4 Jom teka..Zasss!!!



Mencuba ya ellen, myna nih tidak lah semahir ahli nujum nak meneka, teka teki teka tekuk ..hahaha!! Apapun just 4 fun. kalau salah pun ellen bukan marah kan.. hikss!!

Gambar No.1 ==> 1 tahun 5 bulan
Gambar No.2 ==> 5 bulan
Gambar No.3 ==> 3 tahun 5 bulan
Gambar No.4 ==> 4 tahun 5 bulan

Untuk entry ringkas yang terlintas difikiran sekarang nih : Nemo nih encem bergaya la..tecik² lagik dah pandai main dengan lensa camera.. alololo~~ SomeL se SomeLnya. Untie nie terasa jatuh hati laks dengan Nemo, mungkin sebab duk tenung lama² dengan gambar nemo. Ni semua mak nemo punya koje..suruh teka umur nemo, jadik untie terpaksa la tenung rapat².. wawieee~~ kepada mak Nemo nanti kalau turun tawau lagik, roger² na.. Nak jumpa Nemo face to face pula.. Auww!!

4- Perlukan TAG GA nih, kepada dua orang blogger ==> Leha LuvMySelfSoMuch & CtNurkhijah MomToNaufal&Nureen

5- Syarat last.. mesti meletakkan link entry yang dipublish diruangan komen entry penganjur GA, Ini untuk memudahkan penganjur membuat semakan. Kalau rasa nak syok sendiri x perlu lah letak.. boley ka gitu ellen.. hi4. ==> Dah publish nanti, myna tepek ya ellen.

YeszAaa... dah setel syarat² untuk GA.. sebenarnya ada lagik hadih sampingan yang ditawarkan dalam GA nih.. Suprise!! kalau nak tahu lebih lanjut leh baca kat link dibawah nih...

Flo Ellen's 1st GiveAway

kepada kawan² ( Leha & ct) yang kena tag tu. .sila² kan merajinkan diri anda untuk teka teki teka tekuk.. salah pun tak apa, yang penting mengeratkan silaraturrahim antara kita di alam maya nih. InsyaAllah.

sayang @myn@ ^_^

dah sampai sini..Alhamdulillah

syukur Alhamdulillah dah sampai kat opish. Lambat 11 minit.. ngee~~

Jam 7 pagi gerak dari pangkalan.. drift la kunun.sekali tak boley speed Oo, lori sawit & kereta banyak. bersepah² dijalan.. nak potong kena amik ruang juga..nak ikut hampir, ada batu kecik², calar balar pula Mrs. pepel a.k.a Gentolak tu. Sabar jerk lah selagi mampu bertahan.

Sampai di opish lepas punch in.. tak dan nak naik di bilik kebal nih. Jelajah merata alam di bawah tu. Library, admin, dewan syarahan & admin kembali.. Ada yang tanya software, tanya peserta untuk pertandingan sempena Ihya Ramadhan, tanya produk, tanya lappy nak link sistem..macam² lah.. itu lah koje seharian. time tak busy busann di buatnya.. bila busy tak cukup kaki nak melangkah... ngeh ngeh ngeh...

Sekarang haku nak turun dewan syarahan dulu..ada pertandingan untuk pelajar² sempena Ihya Ramadhan. katagori staf esok hari... Wuwuuwuu!!

sayang @myn@ ^_^

Sunday, August 22, 2010

Berhujung Minggu & Masih di sampolna

sekarang haku bersiaran terus dari sampolna.. tujuan haku ke sini sebab nak amik segala surat menyurat Mr.A. Ieja call haku bagitau surat Mr.A banyak sampai 5 keping.. surat² yang urgent ieja cakap.Ieja buat cemas boleyyy!! Dia tu dah la ngah preggy menunggu hari. Haku nie serba salah di buatnya, dah la kemalasan nak drive. Postpone berkali postpone. kalau hari koje harus lah kemalasan lagik menebal. Alasan pun terbaik lah kan. Penat owhh nak drive jauh² time puasa nih.. kalau ada teman di sisi atau kudapan tak lah kesah. leh buat peneman untuk berbual. nih sorang², pergghhh boring + ngantok ohh.

Dalam malas² semalam.. Alhamdulillah sampai juga haku dekat sini. itupun selepas zohor haku gerak. Kalau haku p overtime pun lepas semalam. sebenarnya haku kena koje semalam, Ada kursus tapi haku tolak, alasan nak turun sini.. Ieja pula ntah keberapa kali call & sms haku... hehehe!!



Sehingga detik ini haku masih d sini. Nampaknya ari nie bersungkai di pangkalan lagik. Haku ingat nak balik sana coz esok koje. Tapi ieja punya alasan lagik terbaik ohhh, mengikat haku di sini. Siap tadik berpakat sama2 dengan jiran depan umah dia (kak iezan) untuk memasak juadah bersungkai. Haku pun hamik kesempatan lah belajar juga buat resipi yang kami beri nama nasi kerabu bakat (L). Kak iezan nie made in kelantan. terbaik lah resipi nasi kerabu nya..Alololo~~



lagi satu haku terikat juga dengan putra & putri nih. haku ilang kan diri kejap p mandi pun siap menunggu lagik di pintu bilik air, dah tu kalau dia lepas mandi nak haku juga yang pakaikan pampers & baju.. pendekkan cerita semuanya nak haku buatkan untuk dia.. Manja betul akak shahirah nie.. Pehni dapat adik.. hurmmm!! ikut untie balik tawau lah ya.. hikss!!

mencari kekuatan untuk esok mau drive balik.. alalalalala~~~


sayang @myn@ ^_^

Friday, August 20, 2010

bersungkai bersama jiran tetangga

Opss!! mesti uols tertanya² kan. apa lah bersungkai tu. haku bagitau awal² ya, Ini bukan sungkai yang kat perak tu na. Ini perbuatan bukan nama tempat. harap maklum. Okeh kalau kat sini lebih dikenali dengan panggilan bersungkai, kalau semananjung sana kita selalu sebut berbuka.. buka & sungkai, sungkai & buka.. ishhh berbeza² kan. awal dengar macam pelik jerk, nak sebut pun berat..tapi sekarang suka pula menggunakan perkataan itu.. huwaaaa!! Kalu uols apa yang terbayang bila sebut perkataan sungkai ni? haipp haippp!!

bazar ramadhan

kami p pasar bersama, masak bersama & sungkai pun bersama²..ohh meriahnya. terubat kerinduan saat begini bersama² insan yang di sayangi.. sabaq myna sabaq. tak lama dah nak balik kampung.. :)

ikan bakar

Juadah sungkai kami pada ari itu..

sungkai

ikan bakar yang tersedia untuk di sungkai bersama².

juadah berbuka

Adik pun berselera makan beramai² nih, macam haku juga..ngee~~


sayang @myn@ ^_^

Thursday, August 19, 2010

Parcel,Waran & cukai perjalanan Mr. Bobo

Ada 3 perkara dalam entry nie.. haku kasi rangkum kan semua. hehehe!! Nanti Mr.A tak faham di email nun, Mr.A tengok jerk lah d sini ehh. sini ada gambar². email nun tak ada, haku pun tak tau email satelit apa ntah.. text jerk boley. Hp pun sama, MMS langsung tak boley. Makanya laporan ada d sana sini..




Pertama..parcel untuk ratuhati dah pos. Sebenarnya dah lama barang² nie dalam simpanan haku.. Kalau ikutkan haku nak bawa balik dengan tangan sendiri, tapi macam tak sempat pula nanti. Habis pikiaq pos jerk la. selesai satu bab...serahkan dekat depa (adik,akak & mak) pula p cari baju untuk pasangkan dengan kain² tersebut. Kalu mak pilih yang ready made cek layan jerk. tapi kalau mak nak beli kain jahit sendiri lagik cek suka. tambah² cek duk jauh cam nie, terubat kerinduan lagipun selesa kalau hasil dari tangan mak.. hehehe!!




Ke-2 pula, waran perjalanan balik yang menjadik agenda hot dalam metting staf ari tu dah selamat ada di tangan haku sekarang. Syukur Alhamdulillah. ehh kalau rasa nak baca entry lepas tu leh la klik kat tiket wilayah agenda hot!. Akhirnya ada juga rezkiku walaupun cabutan undi giliran haku No.30. Sebenarnya semua pegawai yang memohon untuk menerima waran nie, semua dapat tau. TIADA YANG TERKECUALI.. kontrak ke tetap ka..semua layak & dapat. peruntukkan duit kepala mana haku tak tau.. tapi dengar² kepala TNT. hurmmm!!

Nampaknya mogok cuti 1 bulan cancle.. wekk!. waran dah ada d tangan yeayy! tapi tak leh seronok lebih² nih coz haku kena carik masa p open waran Mr.A.. sekarang kaunter MAS tu pindah p kat Aport dah. jauhnya. malas cek rasa nak p sana.. malas² kena lalui juga. ;p



ke-3 & last.. cukai jalan untuk Mista Bobo tu dah setel. Mengikut nilai asal dalam surat tu RM 1311.40. Tapi bila haku p nak bayar kerani tu kira² semula jadik RM1276.80. berkurang sedikit. Alhamdulillah rezki.. Haku bagi tau Mr.A yang nilai asal tu.. wink*wink. jangan marah ayang ya, ayang bagi tau ikut nilai yang tertera d surat yang ayang terima tu.

Okeh payment cukai jalan untuk Mista Bobo setel, Mish pepel & Mista kriss pula coming.. Mujur la tak sekali, kalau tak mau bergeliga kepala hotak haku nak atur.. Lesen haku pula dalam bulan 9 nie.. Duit Oh duit..d mana kau duit ~ dalam akaun Mr.A.. larikkkk!!

Opss! million Thanks to deem coz sudi menemani haku ari tu.. haipp!!


sayang @myn@ ^_^

Wednesday, August 18, 2010

Contest happy moment

Contest nie haku di tag oleh salah seorang pren yang haku kenal di alam maya nih, WANZI. ntah bila dapat bertemu dengan pren pun ntah la kan.. hik3x. Adakah ujung tahun nie, seperti yang di war2 kan? hurmm!! Kepada pren nanti kalau jadik turun sini roger awal2 tau, cek nak bagitau kat Chentahati juga.. ngee~~

menurut kata pren.. tujuan utama pihak penganjur adalah untuk memperkenalkan blog beliau. siapa penganjur.. Nih dia ayuni84. Meh la kita pakat terjah sana yoo!! singgah menyinggah gitu.. Contest nie pun sangat simple.. just publish sekeping gambar happy moment yang ada dalam koleksi kita & uat satu entry yang ringkas tentang gambar tersebut.. uols kan blogger, sure boley punya.. heh! Nak tau detail tentang contest leh klik direct happy moment contest. Terima kasey juga kat uols berdua coz sudi bagi ruang kat haku untuk join..

antara syarat nya:
  • Jadi follower blog penganjur ==> Done! ( Follower ke-76)
  • Publishkan satu entry tentang happy moments bersama banner contest ==> done!

Banner Contest happy moment



Gambar yang dipertaruhkan..

Masa nie baru tamat Majlis Luncheon talk bersama pembantu menteri kewangan negeri Sabah, anjuran opis haku.. sangat hepy sebab majlis berjalan lancar. Syukur Ahamdulillah. Kami semua leh tersenyum riang & bergambar dalam pelbagai gaya setelah mendapat pujian dari bos. Cuba kalau bos masam, harus masam mencuka la kami. hik3x.

Gambar nie dah cukup membayangkan bertapa hepynya kami dengan gaya masing2.. Banyak lagik gaya, kaki terangkat, senget benget lah..macam2 ada, tapi semua gambar tu ada dalam lappy ASUS yang ngah sakit leher & terus effect ke wajahnya. uhukss!! Dalam gambar nih haku siap terpicit hidung menahan senyuman menawan tuh.. wekk!! Owhh.. haku yang baju maroon plain tu ya! ( No. 2 dari kanan).

Bila d pandang balik, gambar nih boley uat dialog.. gaya masing2 tak leh belah, hahaha!!

  • Tag kan contest nie kepada 2 rakan yang lain ==> deem & Ma
  • Tinggalkan link contest yang di publishkan ke ruangan komen entry di blog penganjur ==> okeh pas publish sat g, haku p habaq kat sana na..

Opss!! tarikh tutup penyertaan adalah pada 26 September 2010 , kepada kawan2 yang kena tag tu. .sila2 kan merajinkan diri ya.. simple sahaja. Mana tau ada rezki untuk uols menang.. InsyaAllah.

Terima kasey sekali lagik ya kepada prenku wanzi & penganjur ayuni.. thanks a lot.. yihAaaa!!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...