Tuesday, February 2, 2010

Info keselamatan utk keluaga

ini adalah entry dari email yang haku terima dari adik praktikal d opish lama haku. eddy.. subject asalnya email nie membuat kan perasaan haku diselubungi kesedihan yang berganda² kembali. tambah² lagik melibatkan si kecik yang belum kenal hitam putih kehidupan.

Nak lindungi perasaan itu, haku ubah dr subject asalnya "tempat tidur maut".

Pada mereka yang memiliki bayi lelaki@perempuan pastikan katil tidur yang dibeli bersesuaian dengan peringkat umur anak kita (as pic). SEKADAR INFO KESELAMATAN UNTUK KELUARGA.

keselamatan di rumah

Gambar 1

keselamatan kanak kanak

gambar 2

email penuh :

Seorang ibu mendapati anak tercintanya telah maut terbujur kaku dengan kepala tersepit di teampat tidur, bayi tersebut didapati maut saat berusaha turun dari tempat tidurnya ketika baru bangun pagi, melihat tanda di tempat kejadian, diyakini bayi tersebut maut akibat kekurangan oksigen, dia tidak dapat membebaskan kepalanya dari sepitan kayu,mulut dan hidungnya tertutup cadar sehingga teriakannya tidak dapat didengar siapapun sementara kakinya menjuntai kebawah tidak dapat menyentuh lantai. Melihat cariikan pada kain cadar dapat bayangkan penderitaan bayi tersebut saat menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Bagi rakan² yang mempunyai anak² kecil terutamanya bayi, berhati-hati selalu ya. Perhatikan keselamatan setiap saat kerana ditempat tidur pun kecelakaan buley berlaku bila kita tidak mengutamakan keselamatan.


p/s: semoga bermanafaat..insyaAllah :D




17 comments:

KELLY910 said...

myna..
ngeri kelly tgk.. sian lah baby tu..

Mrs. A said...

yer kelly..myna dah nangis tadi masa 1st baca email. Sedey dengan pemergian arwah mizwar haikal blm lagi sepenuhnya.. dapat email gini pula. lagik tersentuh hati.

mula x nak publish sini..takut melibatkan sensitiviti. tapi mikir balik utk kebaikan bersama..lebih baik kongsi..

siti nurkhijah said...

salam
ct pun ada dapat email ni
katanya benda ni jadik kat indon

tak bley bayang coz baby tu lebih kurang anak ct jer umurnya..

h4ni3 said...

ya Allah.. sedihnya.
aduhai.. kesian baby tu

Ery Farieha said...

adui
siannye :((

Mrs. A said...

siti~ wsalam, mungkin juga kan siti.myna pun x tahu d mana.. sebab ini pun adik praktikal yg 4ward.

yer siti..hati2, moga d jauhkan semua ini. insyaAllah :)

Mrs. A said...

hAniE~ kita hanya mampu melontarkan rasa kesian.. iktibar dari perkara ini perlu d titik beratkan.. moga perkara sebegini x berulang...

Mrs. A said...

Ery Fariha~ memang kesin, baby yang belum kenal hitam putih kehidupan.. apapun ini semua sebagai satu panduan untuk kita..kann kan!!

NiNa' said...

Ya Allah.. kesiannya..

sedihnya..huhu

mesti trauma mak ayah baby ni..

Mrs. A said...

nina mmg sedey..sangat menyentuh perasaan. itu lah kan, mcm mana lah perasaan mak ayahnya..

Cik Biol said...

sian betol baby tu :(

Mrs. A said...

yer memang kesian..itu yg mampu kita lafazkan..

Hami Asraff said...

Ya Allah, memang tak dapat nak kata apa lagi. Moga gambar dan kisah benar ini menjadi ikhtibar kepada semua.

Amyna said...

yer betul...InsyaAllah...

RaMa2UnGU said...

Ya allah, kesiannyer baby tu...

rosma said...

mengucap panjang rosma tgk gmbar tu..sedehnyer..kesian sgt...xtau nk ckp cmne terseksanyer baby tu..

shahdiana said...

myna..yana pun rasa sedih sangat..tak sanggup la tengok nya..tapi mak baby tu tak pikir logik langsung letak anak camtu...tak dapat bayangkan cner perasaan bila bangun je tengok anak dah jadi gitu..mau meraung2...

sorry yana nak tanya sket kalu myna tak keberatan..arwah mizwar haikal tu siapa ek....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...