Monday, June 30, 2014

Alhamdulillah... Berjaya sempurnakan 1st Ramadhan 2014 bersamaan 1435 Hijrah

Syukur Alhamdulillah...semalam berjaya sempurnakan puasa.

Hari ni.. hari ke-2 dah kita berpuasa kan... Nanti pejam celik pejam celik dah seminggu... Betul lah kalau kita manfaat kan bulan yang penuh rahmat dan penuh maghfirah, kita akan rasa kepantasan masa yang berlalu sebab setiap minit yang berlalu terlalu bernilai pada diri kita. Alhamdulillah moga saya dan anda semua terus beristiqamah dalam meniti Ramadhan bulan yang mulia ini. InsyaAllah.

Okeh berbalik kepada pengalaman berpuasa di usia kehamilan 6 bulan++.. Time pagi tu masih tidak terasa yang diri sedang berpuasa. Bila masuk tengah hari baby dah mula bergerak² dengan pantas nya. Laju² panggil Mr.A suruh tengok & letak tangan. abang teruja... pehtu di bawa nya bercakap dengan baby. Macam² abang duk cakap.. saya hanya mampu tersenyum sebab menahan geli pergerakkan baby dalam perut. 




Dengan saya pula.. suami cakap kalau rasa tak larat sangat boleh berbuka. Padahal suami risau sebab baby gerak luar biasa kuat. Sekejap perut terbenjol kanan sekejap atas.. Selalu nya gerak sopan². heheeh!

Abang : Ayang boleh tahan lagi ka? Nanti jadi apa² dekat baby?
Isteri: Boleh lagi abang..normal la tu. Ruang kosong kan banyak jadi baby bebas lah bergerak-gerak.
Abang : Ibu² mengandung boleh buka puasa ayang kalau tak larat. *Ayat nak bagi sedap hati isteri*
Isteri: Tak pa masih boleh.. ayang dah servay dah panduan berpuasa utk ibu hamil. Kalau tak pun abang search internet.
Abang: Terus diam.. perati ja isteri dia...
Isteri: senyum..senyumm....

Saya berani sebab saya dah bersedia awal² dan ada juga servay panduan² puasa untuk ibu hamil. Seminggu sebelum menjelang ramadhan pun saya dah training kan diri dan baby...

Pagi² selalu duk minum susu anmum+esp #shaklee segelas & makan kurma.. saya skip² tak minum just ambil kurma saja. Mula² skip tu.. kepala terasa pening, nak drive ke opis rasa tak bertenaga saja siap rasa nak termuntah. Bayangkan nak berzikir sambil drive pun tak larat. Rasa macam air liur meleleh laju.. Wakakakaka. Tapi 2 hari lepas tu dah ok.

Tengah hari: Saya cuba makan ringan² tak pun saya terus makan berat masa breakfast dan tengah hari nya dalam jam 3 begitu baru saya makan nasi.. Kalau jam 3 tu dah tak lama nak masuk magrib. Sini kan jam 6.30 dah magrib.. Jadi tak lah lama baby menanti makanan.. hehehe!!

Ohh ya... Malam ni dari jam 10 saya dah kena start puasa sampai besok pagi nya. Sebab besok giliran saya untuk minum air gula. Sudah cuba minta tukar tarikh tapi kabanyakkan full list. Lagi pun ngam² 1 Julai kandungan saya masuk 7 Bulan. Nak tak nak terpaksa redho & korbankan 1 hari puasa..

Untuk besok saya dah apply cuti rehat siap².. confirm lama saya akan bertapa di klinik tu. Dengar dari pengalaman kawan² minum jam 7.30 pagi pehtu nanti 2 jam selepas tu ambil lagik darah untuk ujian gula. Confirm lah lebih 4 jam berada di luar pejabat. Jadi nak elakkan dari saya stress...kahh kah kahh!!  better ambil cuti rehat. kedua² bos pun dah luluskan permohonan saya. Bos unit dan bos besar... yeayyy!!

Okeh nak p solat zohor dulu nanti jam 2.30 ada metting aset.... Moga saya ada kerajinan yang meninggi untuk update blog selepas selepas selepassss ini..... hewwwww~~


Thanks you read and support my writing. Please come again ya!!

1 comment:

mama said...

congrats dear bakal dpt baby..salam aidilfitri dr mama..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...