Thursday, January 2, 2014

Vitamin yang BOLEH dan TIDAK BOLEH diambil oleh ibu mengandung/Hamil *_*

Mohon ambil perhatian ya kawan2 expecially yang sedang hamil. 

Antara vitamin-vitamin yang ibu mengandung perlu elakkan adalah:

 • Alfalfa complex
 • DTX complex
 • Collagen powder
 • Garlic Complex
 • Herblax
 • Lecithin
 • Caratomax
 • Nutriferon
 • Vitamin E complex
 • GLA complex
 • Vivix
Ermmm..banyak jugak yer yang tidak boleh ambil sebenarnya!!..tapi apa boleh buatkan. Ini kerana vitamin-vitamin di atas adalah bersifat antioksidan yang tinggi seperti Vitamin E, Caratomax, GLA dan nutriferon. Ada juga yang bersifat panas seperti Garlic, Ginger, Alfalfa dan Vivix. So...memang tidak digalakkan untuk ibu-ibu mengandung bagi mengelakkan dari memberi kesan yang kurang baik pada baby. Walau bagaimanapun, jika ada keperluan untuk mengambil, anda perlulah merujuk dan mendapatkan nasihat daripada Doktor terlebih dahulu. Mereka lebih arif untuk menentukan setiap keperluan tubuh badan anda. 

Di bawah pula adalah vitamin-vitamin yang dicadangkan untuk anda ibu-ibu mengandung.

ESP : Protein soya untuk mebekalkan tenaga dan baiki sel-sel rosak. Soya non-GMO ni sangant bagus dan rasanya juga sedap. Ramai customer yang 'declare' kulit baby jadi halus dan gebu bila ESP diamalkan ketika mengandung.

B Complex : Kandung asid folik penting untuk perkembangan saraf, sel otak, tulang belakang, organ, kulit dan tulang-tulang bayi. 

Vitamin C : penting untuk imunisasi dan penjagaan kulit. Perubahan hormon ketika mengandung mungkin ada ibu-ibu mengandung mengalami kulit berjerawat, kulit kusam dan sebagainya. Walapun Vitamin juga bersifat antioksidan, tetapi kadar antioksidannya tidak lah setinggi Vitamin E dan A. Boleh diambil oleh ibu-ibu mengandung.

Vitalea with iron formula : mengandungi semua kandungan vitamin dalam jumlah yang kecil. Diformualsikan bersama iron untuk membantu pembentukan hemoglobin dalam darah. Bagi sesiapa yang mengalami masalah low Hb, sangatlah digalakkan pengambilan Vitalea ini.

Ostematrix : Mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Kalsium sangat penting untuk ibu mengandung kerana ketika mengandung, kalsium diserap oleh baby. Kerana itulah badan sering saring, gigi rosak dan lain-lain lagi. Yang paling penting masa nak meneran baby keluar kerana memerlukan sepenuh tenaga dan kudrat sampai bagi effect pada tulang-tulang dan urat-urat ibu. Oleh itu, pastikan kalsium diambil untuk mengelakkan dari tulang cepat reput.

Omeag Guard : Ini biasa diambil pada trimester 2 dan 3 bagi perkembangan otak bayi.

Sebarang Pertanyaan berkaitan pembelian produk shaklee boleh berhubung dengan saya melalui:
1) Page : Jom Kekal Sihat & menawan
2) Fb Personal : AmynaAmir Hamid
3) Berhubung ke HotLine saya seperti yang tertera dalam gambar di atas.

*********************************************************************************


Thanks you read and support my writing. Please come again ya!!

Nak follow my page entry.. boleh LIKE button di page ya...Terima Kasih. Teheeee~~

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...