Monday, January 18, 2016

Masalah henfon samsung note " touchwiz home isn't responding"


Dari start jumaat tu henfon ni dah mula menunjukkan error " touchwiz home isn't responding". Bila dia appear ja error nih.. terus henfon jadi freeze like frozen. senang kata "hang". Terbakaq juga hati di buatnya. Tapi malas nak ambil port sebab time cuti mau quality time with my little prince. Dah dia nak freeze biaq dia freeze... kita guna henfon yang tak freeze... hehehhe!!

Hari ni masuk ofis laju² lah nak settle kan dia. Alhamdulillah now dah okeh. slide lah screen macam mana pun.. kanan kiri atas ke bawah. dah tak freeze.. error tu pun dah tak appear. Syukur. Sihat dah samsung doremon tu. Syukur. 





1. Start your s4 in recovery mode. (turn off mobile -> start back on -> wait till samsung logo appear -> now press volume up/down key (mine worked with constantly tapping menu key) and keep pressing until phone show home screen with a "safe mode" written on the bottom)
2. Go to Setting -> Application Manager -> All Applications and open TouchWiz easy and TouchWiz home one by one
3. Clear the data and force stop the. Do this for both. (after doing this you will see 0.00kb under each app)
4. Press the power button and restart the device and test if the problem is gone.
They said if the problem comes up again then I may need to factory reset it. I can take backup of my phone using "samsung kies" so that I can restore it later on.
Please try this and post if it resolves the problem


Saya ringkaskan untuk memudahkan pemahaman sebab saya sendiri pun tak bijak in inglish ni.. maklum lah sekolah dulu otak ni tak load in inglish.. hahahahha! Okeh step dia mcm ni :
1- Mesti hidupkan atau on kan henfon dalam format “safe mode” BUKAN on biasa kita duk guna tu.

2- Cara nak masuk safe mode. Tekan button on henfon, bial dah fon dah papar logo Samsung laju² la tekan button volume kat tepi tu.. Tekan sampai henfon tu akan on dah dalam safe mode. Nak tau dia On dalam safe mode atau tidak. Tengok kat bawah skrin. Ada tu paparn kecil safe mode.

3- Bila dah on dalam safe mode pergi dekat menu setting -> Application Manager -> All Applications and open TouchWiz home.

4- Tekan key clear data dan force stop. Dah selesai restart henfon dan biarkan henfon anda loading normal.. tak payah tekan² button volume. Now dah boleh guna macam biasa. Tiada lagi freezing mode.

5- Jika masalah sama berulang lagi.. di nasihatkan untuk lakukan factory reset


selesai sudah kelas baiki henfon samsung hari ni. Kalau ada problem lagi sure di kongsikan di sini. Maklumlah benda teknologi ni. Masalah nya berulang, kalau tak pun orang lain pun akan alami juga. So tempek kat sini. Manatau boleh manfaat juga untuk reader² lain. Biarpun stepnya ni di belajar dari encik google. 


Terima kasih sudi membaca dan sokong penulisan #ummiAnaqiHaziq.. Sila berkunjung lagi dan happy reading!! ingat ingat ingat....

1 comment:

Anonymous said...

Hp tetiba meragam ni bukan di sbb kan hp tapi puncanya sbb app sama ada yg di update kan atau yg di install kan.
1st cete nya start on last week - hp teman s3 bila tekan button home keluar masej 'unfortunately sytem ui has stopped' - ape ke hell lak ni...
Rupanya kes update app google. So teman unintall app google ni than dia back to old version(factory setup). Masalah selesai so dah boleh tekan button home sekarang. Apa2 pun jgn update app google tak de makna nya...
kenal pasti apa kes ni dulu - apa app yg anda update atau install.
Yg ada laptop pc bolehlah pakai backup kies tapi yg takde guana gamaknya...
percayalah kata2 ku ini. percayalah... :p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...