Monday, July 30, 2012

Bahan-bahan Jelly Kelapa sedap!!

Selamat bersahur kawan² di semenanjung... kami di sini habis sudah waktunya. Alhamdulillah masih lagi di beri kesempatan untuk melaksanakan kewajipan di bulan ramadhan yang penuh keberkatan ini.. InsyaAllah. Hari ni dah Ramadhan ke-10 kan.. Subhanallah. Pantas setiap detik yang berlalu~~

Semalam time berbuka saya ada buat jelly kelapa... abang tetiba sebut terasa nak makan jelly kelapa.. daripada beli di bazar belum tentu lagi boleh makan dengan jayanya. Ehh boleh nak makan dengan jayanya tapi bersyarat... mesti la kena beli banyak² kan!!!

Bagus buat sendiri.. nak makan banyak mana pun boleh... isi kelapa dan air kelapa muda nak letak banyak pun boleh. Kalau beli belum tentu kena dengan selera.. maybe air gula yang terlebih²... Wallah hu'alam... So saya dicide buat sendiri... simple saja caranya. Kamu² pun boleh buat. InsyaAllah. Meh dekat saya nak kongsi resepi jelly kelapa nih.


resepi jelly kelapa
Agar-agar saya guna nih perasa pandan..itu yang jelly saya warna hijau... saya main rembat saja agar-agar yang ada. Dekat sini kalau nak tawaf mencari, payah sikit la..silap² jelly kelapa tak menjadi.. tawaf pun belum pasti jumpa, take time nak mencari :-(


Bahan-bahan jelly Kelapa:-
  • 10 gm Agar-agar serbuk, better guna yang jernih (putih) ya.. (saya guna serbuk dan ada perasa pandan).
  • 4 sudu gula - Ikut citarasa kamu
  • 400ml air putih
  • 600ml air kelapa muda*
  • Isi kelapa muda
  • Daun Pandan*
* Sukatan air kelapa muda tu kalau dapat banyak, boleh kurangakan sukatan pada air putih. Tapi lebih baik lebihkan air kelapa.. baru jelly kelapa marbeless!!

Cara- CaraUntuk Membuatnya : -
  • Masak serbuk agar-agar, air putih dan air kelapa.
  • Masuk kan gula ikut citarasa anda.. kalau mahu manis.. lebih kan gula. tapi hati² takut nanti air kelapa dah manis. berganda² pula manisnya. tunggu sehingga mendidih.
  • Masukkan isi kelapa dalam bekas² comel dan tuangkan adunan agar-agar yang siap di masak tadi di atasnya.
  • Biarkan sejuk.. boleh juga di simpan di dalam peti sejuk dan menanti untuk di jadikan salah satu menu untuk bersungkai.
Maksu ini myna dah publish di belog... boleh rujuk dekat sini juga ya. Isi kelapa banyak sebab abang yang request macam tu.. kalau yang di jual belum tentu banyak begini isi nya kan... Semoga dapat membantu 6___9



NotaSepintas: Simple dimple saja kan.. kann kannn! kamu² pasti boleh membuatnya juga... InsyaAllah.



Thanks you read and support my writing. Please come again ya!!!



JIKA ada akaun fesbuk, BOLEHlah klik Button LIKE ehh.. makaceh~~

1 comment:

Lynn Hamzah said...

salam ramadhan myna...
simple jer cara nak buat jelly kelapa nie yer...
insyaallah ada masa leh la buat nanti...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...