Friday, August 12, 2011

Ayam Goreng pun sedap katanya!!


Saya ingat semalam Mr.A tak balik...

Rupanya Mr.A balik dalam diam tau.. jam 5.15 lebih kurang Mr.A dah terpacak di parking rumah. Saya time tu berfoya² di gient nak membeli Red Guara Coffee (RGC). Mr.A tak boleh masuk rumah sebab saya kunci grill dan pad lock sekali. Ngee~. Nak tak nak Mr.A terpaksa inform saya yang beliau ada di rumah sudah..

Aduss.... dengar ja Mr.A dah sampai rumah, dalam kepala hotak saya mula fikir menu nak dihidangkan masa berbuka. Kalau saya sendiri, simple² saja..kadang tu minum rgc bersama kurma & kuih-muih itu sudah memadai melapik perut. tiada nak rushing.. Tidak pun lepas tarawikh baru masak nasi. Sini kan buka awal dari kedah.. 6.26 petang dah boleh sungkai..Saya balik koje jam 5 petang.. kalau tak laju² masak memang tak sempat nak berbuka dengan nasik & lauk pauk.

Opss!! sepanjang kita berpuasa saya tak jejak lagi ke bazar nun.. asyik² postpone saja.. entahlah kenapa tak da feel lagi nak ke sana... Kalau tahun lepas memang setiap hari main sistem butter moden dengan peniaga di bazar nun... Tahun ni upgrade azam sikit sebab Mr.A ada d sini bukan di Somalia lagi... hik3x.

Jadi semalam... sampai rumah terus keluar barang basah dari peti... memang macam kilat saya masak.. Mr.A pun turut membantu.. yes yess! itu bertambah semangat... wehehehe! Menu kami berbuka di Ramadhan ke-11 ialah sambal tumis sotong, sayur goreng kubis campur kacang panjang dan ayam goreng biasa (garam kunyit). Ayam tu x sempat dah nak celup² bagai... senduk ja garam kunyit... Mr.A suggest gitu.. saya turutkan saja... Mr.A cakap lama tak buat macam nih.. sedap pula.. *motip sebab kelaparan kan* wink*wink~~

ayam goreng rempah madu
Gambar hasil google..
Begini lah rupa ayam goreng semalam.. Nampak kecut kan ^___^

Saya tak sempat sudah nak snap picca bagai.. selesai masak tinggal berapa minit ja lagi nak berbuka... Mr.A amik part akhir, bancuh air... Rancak menelan butir² nasi, blackout pulak.. huh! sepoi selera betul. Mr.A maintain makan.. Masa di Gient tu, Saya ada tapaukan laksa... sebab saya teringat Mr.A cakap terasa nak makan laksa. Last kekenyangan dengan nasi.. hak hak hak! Weekend nih Mr.A request laksa hasil dari tangan saya, itu baru puas di makan katanya!


psst: Bersungkai = berbuka


Thanks you read and support my writing. Please come again ya!




8 comments:

MaMa AiNi said...

wah semlm sibuk didapur lah kiranya !!..mama spt selalu menunjuk je..hb mama tak pernah tolong kat dapur..hikk2x..sbb dia akan sepahkan dapur mama...hu2x..lamanya mama tak masak sendiri ni !!...

Amyna said...

Begitu lah gayanya mama.. demi perut suami..

Owhh itu nama sistem butter moden mama... tahun lepas memang myna amalkan itu.. tahun nih belum lagi mula.. hi3x. Mr.A kekadang ringan tulang ja menolong.. kalau tulang berat.. jangan setakat tolong jenguknya pun tidak..

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

yg penting pandai masak dan pandai MAKAN!! yeah.. =)

Amyna said...

makan memang pandai.. masaknya tu.. tidaklah sehebat chef di hotel nun.. setakat memenuhi selera boleh..

deem said...

aduh kak...teringat laksa akak.time makan khusyuk mengadap mangkuk.sampai bertambah 2 3 kali lagi tu....sedih la tak dpt rasa laksa akak lagi.laksa yg ada di kedai tu tidak sama sebab dorang buat bukan sungguh2.sekadar cukup syarat untuk dijual saja hehehehe.

Amyna said...

alololo deem...

ko meh la turun sini..jenjalan. lidya pun bilang dia mau turun sini.. tiketnya ke sini masih ada.. belum d guna lagi.. kamu pakat2 la dua orang... turun sini lepas raya ni ka? amacam??

Aida Omar said...

nasib hubby tolong ea sis..kalau x mmg x menang tgn gitu..

ayam goreng sedap jugak ape..hehe

Amyna said...

A'ah... kalau Mr.A x tolong makanya berbuka makan nasi kosong saja.. hehehe!

Ayam goreng tu jarang buat gitu.. sebab nak cepat punya pasal..itu yang jadi gitu... hihihihi.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...