Thursday, September 27, 2012

Training XPDC Kinabalu: Merentas Ke Bukit TV~~


Minggu lepas... Minggu terakhir untuk kami training bersama group lelaki yang akan mendaki bersama² nanti. InsyaAllah... Kenapa minggu terakhir? sebab Minggu ni kami akan merialisasi sudah XPDC Kinabalu. InsyaAllah...

Hari cuti ja dapat join training ala mini kinabalu begini.. hari biasa bukan tak boleh.. tapi terlalu rushing bagi saya, cukuplah sekadar berjogging dan aerobik. Alhamdulillah. ( ~___~ )


Dua minggu sebelum tu.. kami ada atur juga aktiviti merentas ke Bukit TV nih... Tapi tak kesampaian ke atas bukit sana.. Just di bahagian bawah sahaja.. Tak sempat sampai ke atas sebab masa tak mengizinkan. Sebenarnya...Jauh lagi mau menapak di atas nun.. 



Lagipun kami berkumpul dan bergerak dari Taman perumahan kami berjalan kaki... so dari taman nak ke simpang 4 tu dah ambil masa...  Nak masuk ke dalam lagi... hmmmm!! So, Jeling² saja ke arah pencawang bukit TV yang megah berdiri tue..


Gambar dua minggu yang lepas... berjalan kaki dari perumahan saya. Nafas tercungap² tapi bila bergambar.. harus senyum =P


Bersama kak Rai.. Gambar masa kami berjogging dikompleks sukan (stadium). Kak Rai juga banyak membantu kami dengan adakan sesi aerobik pada setiap petang hari bekerja. Macam saya kata tadi la.. kalau hari cuti boleh la berjogging, tapi kalau hari bekerja.. terlalu rushing... Sini jam 6 petang dah gelap... So aerobik pun cukup memadai, janji kaki tak da la rest dari bersenam... Risauuuuu~~ Terima kasih ya Kak Rai... BudiMu di kenang selalu... InsyaAllah.

Okeh dah... berbalik kepada tajuk asal training XPDC... 

So last week... kami decide bawa kenderaan naik ke atas dan parking di sana... Nasib la jaja yang lead konvoi kereta masa tu.. kenderaan lain follow ja kami.. pura² terlajak sikit pehtu sikit lagi.. last² sampai kat taman air...hehehee!!  Naik atas pun tak da la sampai ke puncak bukit.. hanya pertengahan la kot, itu pun dari tempat parking nak merentas ke atas puncak bukit.. macam² perasaan la juga... rasa tak rasa... harus bersemangatkan!

Macam kata perangsang dari mak saya... "Akak kena yakin yang akak boleh, kita nak buat apapun kena semangat, sebab semangat tu yang akan bantu kita" Baik mak.. akak ingat kata² Mak.. Mak doakan akak.. abang pun doakan akak... InsyaAllah >.<


 Kami bertiga.... yehoooo!! Actually pendaki wanita dalam XPDC nanti, 5 orang sahaja.. Apapun kita semangat ya kawan².  Moga Allah S.W.T... melindungi kita semua.. InsyaAllah..



Hijauuu.... nice sangat sepanjang merentas, udara pun segar..sejukkk. rasa nak baring atas jalan tar tu...  Nampak tak jalan tar dibawah tu.. itu laluan yang kami jejak tadi sebelum saya amik gambar nih... kecik ja tengok di bawah...

Kami berjalan selow selow... Laluan nak ke puncak bukit adalah mengelilingi bukit.  Memang terbaik lah sebab ko rasa tercabar tau... mana tak nya.. ko nampak tiang lampu yang tersusun di tepi jalan bila ko mendongak kepala.. Rasa nak shortcut ke atas pun ada... pehtu tunggu kawan² lain sampai... hehehe!!

Masalahnya berani ka?? XOXOXOxoxoxo~~


 

Sebelum sampai di sini... kami merentas bukit yang tinggi... tapi rasanya lagi curam laluan di kinabalu nanti... Subhanallah... Rasa nak merangkak guling² pun ada time ni... lutut sampai terketaq² la.. Pernafasan jangan duk tanya..... HAHAHA!

Masa nih tinggal kami 6 orang saja.. 3 lelaki dan 3 perempuan.. Yang lain² dah stop di bawah.. Mereka just tunggu kami turun.. Berbekal kan semangat yang ada kami gagah juga... ustaz faizal cakap "Jangan pandang atas, pandang bawah, baru tak terasa". So gagah lah lagi... sampai dekat gorup "bird Watching" nih.. Jaja dah bagi signal... so kami pun akur... sebab kami memang flat sangat² dah..

Jadinya kami bertiga pun tak sampai ke puncak tempat pencawang tu.. Dari sini lagi 1 KM saja pun.. 3 orang lelaki saja yang compelete misi training... Tahniah la Rahmat, zamrizal dan faizal. Nanti di kinabalu boleh la tolong bawakan barang² kami.. wakakaka!!



Time turun laju saja.... sekejap saja sampai dah dekat group lelaki yang stop awal tadi tu... So kami sama² merentas turun ke tempat parking kereta..



Macam saya kata la.. Nafas tercungap macam mana pun.. tetap senyum bila bergambar... hik hik hik~~



masing² tersadai kepenatan..... Zulfadzly duk buat lawak mesra dengan kami semua, terasa kepenatan tu pergi begitu sahaja =D



Rest sekejap sambil menanti kawan² yang berjaya ke puncak tu sampai... kami sempat la makan & minum dulu.. makan bekal² yang ada saja... cukuplah untuk alaskan perut yang tengah hebat berkeroncong... Alhamdulillah. Time nih macam² lawak kemesraan ada... majoriti sempoi.. Super seronoklah!!!!



Bila terasa recover sudah... kami bergerak masuk ke dalam kawasan taman air nih. Ada taman permainan dan ada juga kayuh kayuh nih... Kami tak naik pun.. Lagipun cuaca time nih panas benar...





Mereka boleh bergurau² lagi dalam air nih... Sudahnya kayuh kayuh nih bunyi segala macam... buat tersentap saja nak naik... Sebenarnya saya ada buat video... tapi nanti² lah ada masa saya publish... Harap² tak lupa la ehh.... saya dengar kayuhan tu bunyi semacam saja... memang tak sanggup sudah rasa...Nanti kaki tak daya nak kayuh.. tersekat di tengah tasik...ngeeee~~ #Alasan =P


Okeh sampai sini saja dulu perkongsian saya... Doakan keselamatan kami~~ 






Thanks you read and support my writing. Please come again ya!!!


JIKA ada akaun FaceB00k, BOLEHLah share & klik Button LIKE ehh.. makaceh.....

3 comments:

ArePict SeeDar said...

gud luck team KKTS! gud luck utk Kak Myna juga ya..:)

Zura@Iwan said...

wahhh bestnya XPDC ke KK....

penah pegi kk sekali..tp pegi kt kaki gunung KK tu je..x naik..x budget nk nek...

kundasang tu sejuk sgt...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

Bestnye, cantik pemandangan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...