Monday, October 29, 2012

1st time ganti Bateri untuk Mista Bobo


Hari nih bateri Mista Bobo dah minta ganti baru... kelmarin dulu abang dah jumper bateri tu..still boleh hidup.. siap bawa jalan² dan isi minyak... pehtu semalam langsung tak hidupkan enjin.. Pagi nih saya nak ke opis, tak boleh On enjin.. kui kui kui~~


Laju² sms kawan opis yang tinggal setaman... minta tolong nak tumpang ke opis.. Lepas dah confirm baru sms abang..untuk report. hihihi.

2  minggu lepas mish pepel nyaris² minta ganti baru.. padahal under warranty... pergi kedai tu dia cakap tak boleh cas kena beli baru saja.. warranti pun dah habis... hmm, malas nak cerita panjang dengan kedai tu... so riki² harga bateri baru... buat syarat ja tanya sebab dia bersungguh hati nak saya beli baru... biasa lah marketing... Ya la dia tengok saya pompuan mungkin.. ermm.. silap orang lah ya tauke!

Saya tak tedesak pun nak buy baru sebab mista bobo masih ada untuk berkhidmat... cuba kalau tak da mista bobo, sure menggelabah juga nak kena buy baru.. ekekke. Masa tu abang operasi, memang Mista Bobo free la... 

Saya fikir tunggu abang balik dari opersi saja, pehtu abang tolong settle kan.. abang kan ketua keluarga.. Kah kah kah! bateri Mish pepel tu lemah saja sebab saya tak start enjin 4 hari gara² mendaki Kinabalu.. 

Tak sempat tunggu abang balik operasi, ada kawan opis sudi membantu.. dia jumper kan saja bateri tu.. terus boleh guna sampai ke hari ni... Alhamdulillah. Moga bateri mish pepel terus berkhidmat untuk 1 tahun lagi.. InsyaAllah >.<




Abang dengan rasa tanggungjawab.. cerdas balik ke sini semata² nak tolong buy dan pasangkan bateri baru ke Mist Bobo... Memang abang rushing sangat² tadi sebab jam 3 petang nak kena baris semula di pangkalan sana. mau tak mau jam 2 mesti kena gerak balik ke semporna sana...

Time kami sampai, kaunter pembelian part tu tutup.. Jam 1 baru buka..terpaksa kami tunggu dalam 10 minit.. dah nak beli pelbagai data pulak nak kena key in dalam sistem.. take time lagi..  Ya Allah...susah kan abang saja.. Terima kasih ya Abang! Hanya Allah yang tahu perasaan isteri hambaMu ini... Terima kasih banyak² Abang!


Terima kasih juga pada Yan... sudi bantu dan temankan kakak & abang... salegurl toyota yang betul² dedikasi, dan ambil berat dengan kastemer... Syukur sangat di pertemukan dengan Yan.. Saya kenal Yan dari ayah nya, pakcik Arifin dan terus turun ke anak dan akrab sampai ke hari ni.. Alhamdulillah... Moga terus kekal berpanjangan perkenalan kita.. Terima kasih dan terima kasih.



Nasib baik toyota ada buat promosi harga bateri.. kalau harga asal dekat 200 juga untuk model Mista bobo.. disebabkan promo.. jimat 50 hinggit. Alhamdulillah...

Total payment Rm159.00 sahaja dan warranty 1 tahun... Mulai hari ni 29 Oktober 2012 till 28 Oktober 2013 atau 20'000 KM.... Tengok lah mana yang dahulu... tapi saya rasa mungkin rujuk pada tarikh la kot.. hewwww~~

Sampai rumah tadi.. abang laju² gantikan bateri, solat zohor dan cerdas semula ke pangkalan.... Abang cakap kalau ada speed trap, kita tunggu saja surat... wink*wink.


Thanks you read and support my writing. Please come again ya!!!


JIKA ada akaun FaceB00k, BOLEHLah share & klik Button LIKE ehh.. makaceh....


5 comments:

shahdiana said...

sayang betoi abang dia kat dia ek......semoga bahagia sellu...ganti bateri kete kan memang keje orang laki pun....heheheh

Amyna said...

@Diana: Alhamdulillah.... Moga rasa kasih sayang ini sentiasa dalam redha ilahi dan kekal berpanjangan.. InsyaAllah~~

hasfarin hassan said...

salam,

Singgah dan follow blog saya ye~

"Makanan kesihatan anda"

http://doktorsihat.blogspot.com

man said...

Tukar bateri keta senang je..silalah dtg ke blog sy.http://ajax85.blogspot.com

Amyna said...

@hasfarin: wasalam... Gud blog & gud info.. makasih ;-)

@Man: senang bila dah tau & faham... kalau tak.. menggagau juga tanya kawan². ekekek.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...