Tuesday, June 22, 2010

Jom makan berobok/berobbo

hahahaha!! 1st time haku makan nih. Panggilan dia pun cam lucu kan. berobok.. ulang lagi berobok.. ngee~ Berobok adalah makanan dari bangsa bugis ya kawan². Nak lebih mudah d fahami ingat saja bubur nasi jagung.

Syukur Alhamdulillah...dapat juga haku kenal & rasa sendiri kenikmatan berobok nih.. sedap, rasa macam makan bubur-bubur biasa. tiada rasa mual ke hapa. haku kan 1st time merasa, perasaan teruja tu tatap ada ya. Masa kat pantry..aromanya fuhhh!! menggiurkan. Mulanya amik sikit saja.. sekali bertambah 2x. hihihi.

Ini bukan haku buat sendiri tapi Siti a.k.a wife rakan opish haku yang buatkan untuk kami. Credit to siti~ sambil tepuk² tangan...

Bubur nasi
* Rupa paras berobok/berobbo

kesebabkan kesedapannya kegamitkan keseleraan, haku terus minta bantuan chef google. Almaklumlah dunia d hujung jari la katakan.. Actually ada juga haku bertanya dengan Nani (bangsa bugis).. dia pun ndak pandai mau explain dekat haku.. Last² dia cakap ko campak jerk semua bahan & rebus macam uat sup.. ekeke.


Ingredients:
2 pot Beras
1 ketul Dada Ayam
2 bungkus Filament ketam(isi ketam)
1/2 kg Udang -saiz kecil jer
2 ikat Sayur cangkuk manis
2 biji lobak-di potong kecil
10 ulas Bawang Merah
10 ulas bawang Putih
garam,ajinamoto,kiub pati ayam
3 gelas air
Daun sup,bawang goreng
2 tin jagung dlm tin (creamy)

Directions:
1)Masak beras ,macm masak bubur tu. mesti byk air tau

2)Dalam pada masa itu,rebus ayam yang sudah di potong dadu

3)Masukkan lobak dan udang yang tlah di kupas

4)Sesudah itu masuk kan bubur nasi tadi dan kacau

5)lepas tu masukakn bawang 2 yang sudah di kisar halus

6)Masukkan garam,ajinamoto dan kiub pati ayam 2 ketul

7)Terakhir skali masukkan sayur, kacau dan biarkan ia mendidih sehingga pekat....dan siap untuk di makan.



Resepi yang haku publish d atas tuh adalah hasil yang haku dapat dari Chef Google tau. haku x da tukar apa², sejibik haku kopipes.. ngeh3x. haku bertemu kat :

http://aabab01.multiply.com

Uols juga leh direct ke sana ya!. Haku ada kongsi dengan nani penemuan resipi ini.. Antara yang dia inform kat haku demi untuk mengekalkan kesedapan seperti yang haku rasa 1st time nih..

1- Kalau guna Jagung segar lagik sedap, d hiris halus² gitu. pehtu rebus jagung dolu baru masukkan beras.

2- Beras tuh kalau x mau masukkan pun boley.. sebenarnya beras tuh hanya untuk menambah kuantiti berobok sahaja supaya banyak.

3- Better pakai seafood segar..baru marvelouse..terasa berobok asli gitu..Auww!

4- Boleh juga d campurkan dengan kaki ayam. terpulang pada citarasa..

okies pehni leh la buat berobok dah.. uols pun kalau nak cuba silakan.. kitakan 1 Malaysia.. tetiba .hahaha!


6 comments:

hajarus said...

hajar xpernah makan berobok ni dan xpernah tengok... tp biler tengok dr segi bahan2 nyer dah leh tau mesti sedapkan myna... nyam.. nyam...

zaza said...

akak.. mcm sedap sngt jew... huhu..
lapo la pulak.. hehe

Amyna said...

ya hajar... sedap². simple jerk kan bahan² dia..dah tuh rebus mcm buat bubur kanji. itu lah unik nya sabah. macam² makanan dari pelbagai suku kaum ada.. tapi kat tawau nih myna banyak belajar makanan bugis.. sulok & bajau x banyak..hi4.

Amyna said...

zaza..sedap sebab ada lada kicap tue.. bangkit terus selera.. ekekek.

BoLong aNak sempoRna said...

bugis ka boss... salam
ambek kaw berokbok...

Amyna said...

@Bolong: tidak lah... hijrah sementara waktu.. :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...