Wednesday, June 16, 2010

Tutorial memasang coding Nuffnang

Tutorial nih d buat khas untuk yana & nisa. Kepada blogger² yang lain pun d persilakan yoo!

Langkah pertama : Mesti sign up dulu kat web nuffnang as a blogger. Nak mudah klik sini.isikan form tersebut.. dah siap isi, klik button sign up.


Langkah ke-2 : Memasukkan Maklumat Blog.

Blog Manager

icon menu blog manager

Perlu PASTIKAN anda login dalamAkaun nuffnang. pergi dekat Blog Manager, di sini anda perlu memasukkan :
1- Blog Name
2- Blog URL
3- Language

x faham boley rujuk gambar d bawah..

Earning

bila dah siap isi, klik Add new blog. Automatik akan keluar page survey. di sini penuhkan jawapan untuk soalan² cepu emas tu ya.. x susah. semua nya berkaitan blog kita juga. he3.

Nak hantam ka idak..terpulang pada anda..

tutorial nuffnang

ini lah rupa paras page suvey nya... soalan ada dua bahagian ya
Section 1 : tell about ur self.
Section 2: tell about ur readers.

bila dah setel dua bahagian tersebut..klik submit ya



NOTE: Pastikan data yang di masukkan betul & tepat. terutama blog URL. jangan ada tertinggal contoh ".com"atau sebarang huruf. kalau x nanti coding yang kita masukkan dalam Blog akan ada error.



Langkah ke-3 : Memasukkan coding yang telah d janakan.

Klik menu Add ads untuk kopipes coding yang telah d janakan untuk iklan d blog anda.

nuffnang
icon menu Add ads


iklan nuffnang

Boley juga klik direct melalui link yang di berikan. nampak x dekat bahagian yang haku merahkan tuh. Nanti after anda submit survey ada lah tu. kalau x da, klik lah pada icon seperti d atas ya.

Bila dah klik automatik anda akan nampak coding tersebut.

nuffnang

Ada 3 jenis coding yang telah dijanakan :
1- To put on header (Leaderboard=LB)
2- To put on sidebar (Skyscraper = SS)
3- To put Between contents (Large Rectangle =LR)

Langkah/qoedah² untuk memasukkan coding ke :-

1) Bahagian header :-

a) Pergi ke Dashboard blog > Layout > Edit Html > Tick [/]Expand Widget Templates pada kotak kecik d sebelah tuh.

b) Cari Keyword/Code ini: <body>

c) Kemudian paste kan coding yang d copy dari Add Ads nuffnang anda d bawah keyword/Code . Contoh seperti Gambar di bawah.




NOTE: Untuk memudahkan pencarian keyword anda tekan Function key CTRL+F pada keyboard dan taip keyword/code yang d perlukan.



2) Bahagian Sidebar :-

Untuk sidebar sure ramai yang dah tahu kan sebab anda tidak perlu susah² guna Function CTRL+F untuk mencari keyword/Code. Anda hanya paste kan coding tersebut dekat dalam gadget. Caranya Layout > Add a gadget > HTML/JavaScript. Paste coding sidebar yang di copy dari akaun nuffnang anda.

3) Bahagian Between Contents ~ anda memerlukan semula function key CTRL+F untuk mencari Keyword/Code.

a) Pergi ke Dashboard blog > Layout > Edit Html > Tick [/]Expand Widget Templates pada kotak kecik d sebelah tuh.

b) Cari Keyword/Code ini:

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>

<b:include data='post' name='comments'/>

</b:if>

c) Kemudian paste kan coding yang d copy dari Add Ads nuffnang anda d bawah keyword/Code tersebut. Contoh seperti Gambar di bawah.

header


Bahagian yang di highlight tuh, sila gantikan dengan coding yang d janakan oleh akaun nuffnang anda. Harap maklum!


Langkah ke-4 :
Mempamerkan nuff anda di blogspot anda.


Ini langkah yang terakhir.. Dah siap masuk coding segala dengan step yang haku bagi tuh, boleh la preview & save template. Hasilnya seperti gambar d bawah. Ketiga² bahagian ada nuffnang ads.

sidebar

gambar haku amik dari web nuffnang.


If anda masih tidak faham juga boleh rujuk Nuffnang Blogspot Tutorial. Mungkin d sana lebih memudahkan pemahaman anda... InsyaAllah.

Moga bermanfaat..selamat mencuba!!


*******************************************

Kemaskini pada  2 June 2013: 


Saya dah updet yang terkni cara utk memasang Coding Nuffnang.
Kan laman web Nuffnang sudah di upgrade. So entry tu boleh klink di SiNi. 

Harap Maklum!!!!

*******************************************






1 comment:

Puguh Prasetyo said...

makasih buat informasinya... lam kenal yah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...