Wednesday, June 23, 2010

My Water Moments

Eceh ceh nak cerita kenangan bersama air puloks. Ya.. selalu banyak gambar di darat jerk. Apa kata kali nih publishkan gambar² berada di dalam air, maksudnya tengah soronok bermandi manda. hohoho~

Ehh uols sebenarnya kan entry nih adalah berkaitan secara langsung dengan iklan baru dari pihak Nuffnang tuh. Ala iklan camera model terbaru Sony Tx5. Ada nampakan..ala nampak la, baik ngaku cepat!! Ya.. haku menyahut cabaran dari pihak nuffnang. Cabaran dia berbunyi cam nih "We have 3 units of the Sony Tx5 camera, touted as “The World’s Slimmest Water-proof Camera” to give away!" hoyeahhh!! GIVE AWAY sony TX5 yoo!, SONY TX5 give away..hehehe.

Seperti yang kita sedia maklum.. Output (gambar @ video) pada camera adalah kenangan yang berguna dalam sesuatu kes & kenangan abadi untuk masa hadapan. Kualiti output yang dihasilkan juga perlu lah di ambil kira. Setelah haku terjah & menelaah d laman web, Klik sini. haku yakin dengan Sony TX5 segala nya itu pasti terjawab kerana pakej yang ada pada Camera Sony DSC-TX5/G (Digital Still Camera- T Series) sangat²lah menarik tertarik gitu.

Yess! tidak di nafikan sebagai seorang blogger memang sinonim dengan image. kann kan! Meh haku nak cerita sebab musabab yang haku yakin Camera Sony Tx5 boley membantu haku termasuk uols semua yang suka travel ke pulau² (snorkeling) & bermandi manda.. x kisah lah mandi di air terjun,kolam renang atau laut ka.

Untuk makluman uols, kelebihan Sony Tx5 cyber-shot terletak pada lensa 10.2 Mega pixel, 4x Optical Zoom dan dilengkapi bersama dengan teknologi "Exmor R" CMOS sensor, BIONZ imaging processor and Carl Zeiss® Lens. Di bawah sedikit penerangan untuk pemahaman uols.

Sila Klik gambar untuk tumbesaran.
Carl Zeiss® Lens


Memberikan hasil gambar yang tepat terperinci dan imej realistik dengan kontras yang sangat baik. Memudahkan pemahaman uols ketajaman gambar yang jitu.


BIONZ imaging processor


Secara drastik akan menurunkan tahap kebisingan dan mengecapi ketepatan yang tinggi dalam memfokuskan gambar samaada pendedahan secara automatik dan mengimbangi warna setiap gambar yang dihasilkan.

Exmor R" CMOS sensor


Dalam situasi lingkungan dengan pencahayaan renda, bahagian belakang diterangi "Exmor R" sensor CMOS memberikan prestasi yang menakjubkan & meningkatkan sensitiviti untuk mengurangkan hingar.




Untuk lebih detail apa itu "Exmor R" CMOS sensor,BIONZ imaging processor dan Carl Zeiss® Lens. Leh rujuk Sony Tx5.

Selain itu Sony Tx5 juga di keluarkan dalam 4 situasi ini, tidak semua camera ada pakej macam gini serentak yoo :-



Water + Freeze(temperature) + Shock + Dust

1- Water-Proof - kalis Air
Sony Tx5 cyber-shot boley d bawa menyelam & merakamkan panorama yang indah d dasar laut terutamanya. Keupayaan sedalam 3m selama 60 minit.. (^_^)

2- Freeze-Proof (temperature) - kalis suhu
Sony Tx5 cyber-shot boley terus merakamkan gambar walaupun berada d dalam kesejukkan air. Tahap kesejukkan yang tetapkan ialah sehingga -10ºC tau.. (*_*)

3- Shock-Proof - Kalis gegaran
Sony Tx5 cyber-shot juga tahan gegaran jika terjatuh.Mengikut jarak jatuh antara 1.5m, iaitu jarak yang biasa di gunakan oleh jurukamera untuk merakamkan gambar. (*_*)

4- Dust-Proof - Kalis debu
fuhhyoo!! kalis debu sunggguh luar biasa. dengan Sony Tx5 cyber-shot pengguna boley yakin untuk mendapatkan gambar dalam apa jua persekitaran.



Sony Tx5 juga membolehkan uols merakam gambar pemandangan indah ciptaan Allah ini. x kisah dari mana sudut samaada secara menegak atau melintang. Kemudian camera ini akan mengesan sendiri gambar² tersebut & mencantumkan secara automatik..haishh sungguh canggeh!!


Last haku nak kongsikan d mana uols boley merakamkan gambar sebanyak 10 keping dalam masa 1 saat. Selepas itu uols boley memilih mana satu gambar yang terbaik d antara terbaik.

Di bawah adalah 12 keping gambar saat haku bersuka riang bersama kawan² bermandi manda. meh sama² kita bandingkan hasil kualiti gambar tersebut bermula dari gambar pertama.. Opss! sebelum tue suka haku maklumkan gambar ini menggunakan Camera kompak milik persendirian yang mempunyai ciri-ciri berikut lensa 5.0 Mega Pixel & 4x Digital Zoom.. Bukan Optical Zoom. huhuhu!! berbeza tau optical & digital better Optical lagi.


Gambar 1

Picnic bersama kawan². kejelasan di fokus sebaiknya, walaupun begitu tetap ada sedikit kekaburan pada pegerakkan wajah kawan haku. hurmmm!


Gambar 2

bergambar dari port kami bersantai & menunjukkan jarak yang jauh dari tempat air terjun, tempat kami bermandi manda itew. (^_^).


Gambar 3

Kurang jelas kerana telah d zoom dari jarak yang jauh. Camerawoman tidak berani menghampiri kami kerana takut percikkan air terjun terkena pada camera. Lagipun orang sangat ramai. Ya lah.. nanti kalau terkena air x kan nak marah kan... nama pun tempat orang ramai.


Gambar 4

terus x nampak batang hidung. kenal pun sebab warna baju. hohoho!


Gambar 5

Kabur.. x nampak rupa paras kami yang dalam kegembiraan. Resolutian nya dah terpesong jauh..


Gambar 6

pergerakkan tiada masalah, kejelasan gambar kelabu kelasap gitu.


Gambar 7
bermandi manda.. perlu bergilir semata² nak merakam kan memori ini. Pergi berlima, gambar berempat sahaja.


Gambar 8



Gambar 9

Jika meggunakan function Digital zoom, kekaburan image pasti terhasil.



Gambar 10

di fokus secara berhemah & tiada menggunakan function Zoom. Camerawoman duduk d atas batu. itu sebab kami bergaya sepeti mendongak ke atas. hu3.


Gambar 11

Bergembira sama²..ho ho ho, yeayy! Itu pun kami kena berdiri & x boley rapatkan badan dengan air yang meluncur terjun tuh. Gambar nih juga terdapat pergerakkan & kabur pada wajah.



Gambar 12

Ini baru leh bergambar secara mengila². tanpa air terjun. Nama mandi air terjun tapi.. gambar dengan batu sahaja... uhukss!

Okies dah siap tengok gambar satu persatu kan. kalau lah Sony Tx5 nih menjadik milik haku pasti boley semadikan kenangan bergambar di bawah air terjun yang meluncur laju dari atas batu itew. Boleh juga diletakkan di dalam poket seluar, berposing anytime, anywhere & x perlu risau takut terjatuh ke apa. sebab memang sudah di buatkan khas kalis Water + Freeze (temperature) + Shock + Dust.

Terbayang kenangan tahun lepas.. kami pergi snokeling di pulau Gem, pulau yang berdekatan dengan pulau kapas tu.. kami hanya dapat merakamkan keindahan di dasar laut dalam minda sahaja. Subhanallah Sungguh Indah ciptaan tuhan. Moga pihak Nuffnang bermurah hati nak kasi salah satu daripada 3 unit nih kat haku.. Andainya benar haku yang memiliki Sony Tx5 nih, fuhhhhh!! terus verangan~ InsyaAllah (^_^)



4 comments:

NOOR FATIN said...

cantiknya gambar2
so sweet post ni
gudluck k!

SheY PuLL said...

nak mandi air terjun pun k paki bajusame kew?

Amyna said...

terima kasey fatin..InsyaAllah (^_^)

Amyna said...

sheypul~ opcos takut nanti tenggelam d air terjun yang rancak menjunam itew..ngeh3x.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...