Monday, April 25, 2011

Folder shortcut?? mohon bantuan dari kawan² semua!

Selamat petang kawan²..
Saya gelabah semacam dah nie...pelbagai perasaan bermain di minda saya. mana taknya dalam gadget nih la segalam macam data tersimpan. tetiba external leh sepoi pula jadi shorcut, dah tu tidak boleh open...



Ni gara² saya nak print dokumen tadi, selalu cucuk di lappy opis nih tiada masalah pun.. entah kenapa hari nie boleh jadi macam tu. Suspect utama adalah virus. Patutlah masa nak print tadi semua file selow motion jerk di open.. adusss!!




semua file folder dalam external tu di create atas nama "Location: cmd (C:Windows\system32)" saya tak mampun nak fikir untuk masa nie.. pada kawan² yang ada tutroial untuk solve kan this problem.. please share with me... Saya sayang data² dalam external hard disk ni.. Please....


Thanks you read and support my writing. Please come again ya!!


11 comments:

Meidebkp(sepat_kedah) said...

cuba masuk dlm blog ni
http://perkampunganit.blogspot.com/2011/02/how-to-remove-shortcut-virus.html

mungkin dapat membantu anda .....

selamat mencuba

YONG JIAO XIU said...
This comment has been removed by the author.
YONG JIAO XIU said...

rasanya dah arwah semua dah data tu. bkn nak menakutkan u. tp ha tu ada org bg website. try lah yg tu.
oo ye td sy yg delete comment sy, cz nak tambah ayat. hehehe.
tak try scan gan kaspersky ke? tapi klo scan pakai yg tu grenti akan terdelete segala virus dan segala file yg infected tu.
kenapa la, u p print bwk external. bahaya tu. lenkali pindah dulu data yg nak print tu dlm pendrive dulu,pki pendrive je klo nak g print.
sorry la membebel, kira ni nasihat la ye. external cuma blh pki kat laptop sendiri sahaja. jangan sesekali cucuk external sesuka hati dkomp org lain. org lain pya laptop belum tentu sesuci murni ur laptop.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

LM tak pandai!!!huhu

Amyna said...

@Sepat: terima kasih ya.. myna dah terjah sana.. sama step macam sahabat kita NurZul HealMe bagi. beliau suruh guna software ni juga.. harap² berjaya selamatkan data² itu semua.. InsyaAllah ^___^.

Amyna said...

@Yong Jiao Xiu: Uishh terus bedebar² myna dibuatnya... harap² data berjaya diselamatkan.. segala software dalam tu... adeh deh!

Selalu myna print sana tiada probelm pun.. lagi pun pend drive myna abis hilang.. jatuh ke tangan staf, terus x dpt balik dah.. skrg ni gadget ni ja myna ada..sob3x. pehni kena berhati² la..

Amyna said...

@LM: Okeh tak apa LM.. myna tengah mencuba solve kan. ada rakan² membantu... doakan ianya berjaya diselamatkan ya...

zirro said...

dah berjaya ke....

Amyna said...

@ZulZirro: Yerpp...sudah setle. Alhamdulillah.. :-)

Amyna said...

Myna guna Usb Show.. alhamdulillah semua data berjaya di open semula.. Lappy yang menjadi punca itu pun myna dah kasi clear..

cik helena said...

baru nak tolong dah berjaya dah :P

tu virus unggul tu.hehehee!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...