Wednesday, June 29, 2011

Belajar menembak..

Yessss!

Kami di beri kesempatan untuk belajar menembak di lapang sasar Kd Sri Semporna. 1st time saya join aktiviti menembak dengan Bakat (L) nih. Syok rupanya... lagipun bukan semua orang dapat peluang cam gini kan.. free of charge pula tu. wehehehe!!


Kami ^___^




Mendengar taklimat² penting dari tenaga pengajar, semua step menembak diturunkan sepenuhnya kepada kami. tiada yang di skip². Kata mereka la....



kalau ikut logik akal betul lah.. senjata tu kan..mana boleh ajar separuh jalan. heheh! kami juga diberi kumpulan.. dalam bahasa penggunaan mereka di sini ,depa pakat sebut detail. So saya sebut detail lah yea... Bahasa tentera ni lain² sikit maksudnya. Saya dengan Mr.A kekadang merajuk disebabkan lain pahaman maksudnya. contohnya.. Bagi mereka maksud Koje dan duty lain tau... Bagi saya koje & duty sama ja...cuma beza duty tu bahasa omputeh, koje tu bahasa kita... Hmmmm!!



Aktiviti pertama adalah menembak dalam jarak 10 meter. Mereka akan ajar kita menembak sampai habis 10 peluru. Saya masa 1st aktiviti nih sangat berdebar debar. rasa nak berdenyut jantung macam mau tersembur keluar okeh. Tapi semangat punya pasal... terus menembak.

Pengalaman pertama saya masa menembak 1st peluru..terdetik di hati.. kata tekan picu slow² tapi kenapa peluru ni tak mau keluar. iskkk! tekan picu lagi..lagi dan lagi...sekali peluru keluar saya nak terpelanting kebelakang tau... MasyaAllah terkejut sangat tapi seronok..



Hasil tembakkan saya untuk jarak 10 meter dengan 10 peluru... semuanya menuju ke terget. tiada yang tersasar keluar dari plate target.. Boleh la.. 1st time kata kan.




Selesai untuk jarak 10 Meter... kami di beri peluang sekali untuk menembak dalam jarak 15 meter pula.. ada nama panggilannya. tapi saya lupa.



Untuk jarak 15 meter, 1 detail 3 orang dengan 10 peluru setiap seorang.. kami kena bekerjasama menembak plate putih bagi jatuh semua dahulu, dah settle plate putih baru boleh tembak plate merah. Siapa yang berjaya jatuh kan plate terakhir (Merah), kira detail tu lah pemenang.. Alhamdulillah kami berjaya menewaskan detail pihak lawan.. Plate merah detail kami.. saya sendiri yang menjatuhkan nya... Vanggaaaaa VS kembang sekejap :p


Thanks you read and support my writing. Please come again ya!


5 comments:

Tentang Aku said...

http://muhammadaliafandy.blogspot.com/

Mohamadazhan.com said...

best tu...saya sendiri tak pernah ada pengalaman menembak lagi...teringin jg

Khairil said...

huhu..dulu teringat masa dalam kadet dulu menembak dengan M16...best pengalaman tu...

Amyna said...

@Azhan: Adakan yang berbayar.. tapi itu lah... ongkos nya terpaksa dikeluarkan..

@Khairil: fuhh!! M16... x merasa lagi kami.. maybe next time.. syok kan. pengalaman~~

Anonymous said...

bestnya...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...