Wednesday, December 8, 2010

Tutorial: Cara memendekkan URL (Twitter)

Dalam haku tengah mabuk² settelkan dokumen KewPA untuk audit, haku gatai² tangan surf laman web ChurpChurp. Lama juga haku tak jenguk² ke sana.. Tadi bila haku jenguk. ada campaign di sana.. terus zasss!!

Tetttt!! Haku mempunyai problem masa nak link kan URL campaign tersebut melalui Twitter. Panjangkan link sesuatu campaign + ayat promosi lagi... Actually twitter tu pun haku baru menjinak² kan diri.. Hasil google haku dapat settle problem tersebut dengan baik. Alhamdulillah. Itu yang gedik² nak buat toturial untuk kegunaan sendiri juga lepas nih. Kawan² yang memerlukan pun boleh juga.. tiada hal punya!!

Memendekkan URL dan URL Shortener?? sama jerk maksud untuk kedua² nya.. hehehe!! Ada banyak laman web untuk URL Shortener nih... tapi di sini haku just inform dua sahaja.. Yang haku guna tadi.. Rasa paling best pada pilihan haku bit.ly .


Laman Web i : bit.ly

URL Shortener


Laman Web ii : tinyurl.com


memendekkan URL

===============================


Cara memendekkan URL

Kanan link yang telah di pendekkan dan kiri pula Link URL yang panjang ^_^.

Jadik andai kata nak paste di Twiiter dan facebook.. boleh amik yang telah dipendekkan tu. Lagipun kepada pengguna twitter kita Sedia maklumkan... hanya boleh submit sebanyak 140 patah perkataan sahaja dalam satu tweet. Ini lah salah atu kegunaannya...

Untuk Facebook.. boleh guna yang panjang itu.. tapi nampak macam menyemak kan. lebih baik guna link yang dipendekkan kerana Url shortener akan membuatkan url tersebut kelihatan unik dan ringkas dan akan menimbulkan minat orang yang anda tujukan url ini... kann kann~~


Rujukkan dari penulisan:
Attayaya.net.


sayang @myn@ ^_^

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...