Monday, March 28, 2011

Mujur dua² tak mati serentak.. kalau tak lagi haru pepel..

di kediaman saya...

Hari ni genap dua hari mati air... saya kan berweekend di semporna, sampai di rumah semalam saya tidak perasan lagi yang air mati.. masa masuk dapur nak buka air sinki, baru saya perasan yang air tidak ada. Saya inform Mr.A dan mulalah kami dengan langkah² penjimatan.



Mr.A dah mula risau.. saya tenang jerk sebab dah biasa dengan situasi cam ni. Mana tak nya boleh dikatakan setiap minggu.. kalau tidak mati air, mati lampu.. kalau mati lampu, mati air.. Sebenarnya Mr.A pun pernah lalui juga situasi cam ni.. tapi ntah kali nih cuaknya terlebih pula.. Rasa nak tergelak pun ada tengok gaya Mr.A. Solat magrib dan isya'a semalam kami p solat di pasaraya gient.. Makan malam pun di luar.. hehehe!


Balik opis dengan perasaan hampa...air still tidak ada..

Semalam saya dengan semangat berwibawa menanti air.. detik jam 1 pagi.. air tak juga ada.. selalu jam 12 tengah malam sure ada.. tekanan air time tu pun cukup kuat.. tapi semalam.. langsung tidak ada.. nyaris² saya nak ketuk paip air tu.. kalau saya ketuk saya yang vangang! tak pasal² saya yang kena ketuk dengan Mr.A. Saya plan nak cuci kain baju siap² .. biarpun di tengah malam.. tapi semuanya hampeh.


dekat luar ada sikit², itu pun sekejap jerk.. pehtu langsung stop.

Mr.A time tuh dah nyenyak di buai mimpi.. saya menanti sambil layan "bisikan remaja" @Astro Oasis.. Drama pun dah abis air tidak juga ada.. terus pendamkan hajat dan menyulur ke atas katil.. Zzzz~~

Pagi tadi bangun tidur tetap sama... petang tadi balik opis tetap juga sama.. Mati air. Kiranya mati air masuk hari ke-2 sudah. Air dalam tong ajaib saya pun dah digunakan tadi untuk mandi.. alahai... Harap tengah malam nanti ada sudah.. Kalau tiada juga memang saya akan :
  • Rumah kawan ==> Tapi saya malu, malu² tapi mahu gitu.
  • Toilet opish ==> Tentunya tak segan.. tapi takut awal² pagi nak bertepek di toilet sorang² .
  • Check in hotel di bandar ==> ini tak jimat, fulus keluar.. hik3x. kalau tiada pilihan juga terpaksa lohh!

kawan saya yang bertugas di tambunan.

Saya rasa bukan di tempat saya sahaja.. kawan dan adik seperjawatan dengan saya yang bertugas di sandakan dan tambunan sana melalui situasi yang sama. tengok lah sampai nak tadah hujan.. ok lah kalau ada hujan.. saya kat sini, tak nampak lagi pun aura hujan nak turun.. tapi saya dah letak timba kat luar rumah siap² .ahakss!!

Patutlah Mr.A risau sangat².. rupanya kes mati air kali ni berlarutan tempohnya.. tadi masa saya balik opish Mr.A call tanya tentang air.. saya cakap belum ada. Jadi esok Mr.A nak balik dari pangkalan nak hantar bekalan air dekat saya... alahai.. macam menyusahkan Mr.A pula.. tapi apa boleh buat.. terpaksa merelakannya. sekarang pun setiap setengah jam Mr.A duk call tanya tentang air...haipp haip!

Mood: Sini mati karan/letrik di panggil mati lampu... saya kekadang tercampur bahasa sudah... kalau bercakap dengan jiran.. memang kena guna bahasa tempatan.. kalau tak jenuh saya nak ulang translate.. penat! belasah saja.. janji faham dan jiran puas hati... uols kalau tak faham buat² la na..

Thank you read and support my writing. Please come again ya!!

10 comments:

shark said...

elektri xdek xper..
tp kalu air xdek mmg x dpt terima..
air ler wat smangat nk g keje..
xdek air xdek le keje
hehe

krole said...

biasa r pren kena sesuaikn diri mengikut sesuatu tmpt tu kan???wuahh!!!sabar ya sal air tu..

Amyna said...

@Shark: Itu lah pasal.. sekarang nih duk tunggu air.. harap2 ada la nanti... kalau tak da.. alternatif no.1 dan No.2 tu yang jadi pilihan.. ishh.. minta2 la ada sat lagi.. :-)

Amyna said...

@krole: hehehe! memang tahap kesabaran yang menggunung sekarang nie.. kain baju kotor dah penuh bakul.. tadi dah angkat masuk stor.. tak leh nak tengok.. semak kepala rasa.. hi4.

munna said...

munna klu takde eletrik ok lagi.. tapi kalau air yang takde mmg menangis la....

hardy boy said...

same la kite, rumah dlm minggu nie & akhir minggu lps air slow je,biasenye tgh mlm air laju sampai air kt kepala paip menitik2(betapa kuat tekanannya), skrang keluar pn mcm nk tak nak je, slow, terpakse la tadah air masuk besen dulu..huhuhu...

klu nk dtg rumah amik air, dtg je la, tadah air kat tangki luar kat rumah kita, tp make sure bw kawan wt teman, klu dtg siang pn lg baik..huhuhu...

Amyna said...

@Munna:betul tu.. elektrik tak da kita boleh aturkan lagi koje..tapi bila air tak da.. mati akai di buatnya..

Amyna said...

@Hadi: Aikss... umah ko masih ada air ka? Semalam masa balik opis ada juga sikit di paip luar tu.. itu pun sat ja.. pehtu tak da dah sampai pagi tadi...

Owhh terima kasih atas pelawaan itu.. tengok lah kalau amengency sangat² terpaksa la buat muka tak malu.. hehehe!

hardy boy said...

pagi tadi pn ade lagi, blk tghari td baru xde.. xpe, nnti dtg je ade 2 tangki kat rumah aku,hehehehe...

Amyna said...

Mak Aihh..dua tangki. Umah myna langsung tak da tangki.. memang nak kena buat tangki juga2..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...