Wednesday, March 2, 2011

peguam yang terlebih bijak!!!

Saya terpaksa berkomunikasi lagi dengan peguam yang benar² bijak... bijak memperbodohkan orang tua saya... Ishhh fanas hati ni... Mana pergi nya terapan nilai² murni dalam diri seorang peguam... Ohh ini urusan berkaitan Arwah adik saya yang bertugas sebagai maritim tu.. kes dah nak hampir 3 tahun..

Itu lah kan.. kerana duit yang menggunung manusia boleh berubah hati ibarat dalam sekelip mata yang di pejam... hmm!!



Ada tiga peguam saya berurusan sekarang.. Sebenarnya Amanah raya memang membuat koje mereka mengikut rule yang betul... tapi dengan adanya orang tengah antara family saya dengan pihak Amanah raya.. semua nya jadi huru hara.. Saaaaaaaaangat!!

Dua peguam nih.. memang tali barut yang sama.. vangang dan menyakitkan hati sungguhh!!

Peguam 1: Cakap kes kena fail kan di sabah juga..tak boleh buat di semananjung.. okeh saya faham.. tapi kenapa saya dan family call u tak jawab. masa mula² dulu bukan main manis janji.. saya tanya bila nak fail kes? pehtu saya tanya lagi..fail kes kemalangan selalu expired bila? boleh dia jawab 6 tahun.. Alahai jauh beza!! yang saya tahu hanya 3 tahun sahaja.. selalu kes kemalangan memang kena fail before 3 tahun.. peguam di alor setar pun cakap macam tu. Duit dah amik Rm2000. Bukan sikit tau nilai tu. Boleh beli tiket untuk saya balik kampung melawat family..

Kalau saya tak bertindak... memang kes expired macam tu sahaja. MakAyah saya pasti terkilan...

Peguam 2: Membuat helah dengan menggunakan nama Amanah raya.. Nasib lah pihak amanah raya boleh membantu saya dalam menyelesaikan hal ni.. timbul sudah kebijaksanaan yang membodohkan diri peguam itu sendiri.. ;p

Sepandai² tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga... ko tunggu okeh. Tak kemana juga.. saya memang tak dapat memperhatikan kelicikkan koje kamu.. tapi Allah s.w.t sentiasa memperhatikan kamu.. Ingatlah!!!

Satu peguam yang saya baru jumpa nih.. Alhamdulillah.. beliau bakal membantu saya dan family dalam urusan Arwah. Beliau juga telah mencerita, secara tidak langsung clearkan apa tindakkan yang patut saya buat sebagai anak guam.

Itu lah kan..

Sesungguhnya !!!
Allah memang sengaja menemukan kita
dengan orang yang salah
supaya kita dapat menjadi
penilai yang baik

Saya bagi pihak family saya... memang tidak akan memafkan segala yang kamu hamik tanpa izin dari family saya.. Kita hidup kat dunia nih sementara aja... sebijak mana pun kamu.. kepadaNya jua kita akan kembali...

Peguam 2 dan peguam 2 adalah lelaki... peguam yang ke-3 nih perempuan :-)

psst: Hajah saya sangat senang hati bila semua yang tersimpul... terasa terurai sedikit demi sedikit.. Moga Allah s.w.t memberkati usaha kita.. InsyaAllah.. Al-Fatihah~~




~ Sayang @myn@ ~~



5 comments:

NuSaNa NoSa 91 said...

2 peguam tu hnya m'burukkn nama peguam2 yg lain je.. hu3~ T_T

Amyna said...

Biasa lah manusia yang mempunyai hati dan perasaan... kerana duit.. semuanya jadi halal..

Tidak semua peguam di luar sana seperti mereka berdua.. like hajah. Nasiblah ada hajah.. Alhamdulillah.

me suya said...

peguam yg tak ikhlas dalam kerja die.. sia2 je belajar lama2 untuk jujur dan ikhlas.. susah, hati bila dah tercalar hitam

hardy boy said...

semoga tabah menghadapi cobaaan..huhuhu

Izan Ishak said...

alhamdulillah...akhirnya jumpa jugak peguam yg betul2 amanah menjalankan tjawab ye~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...