Friday, July 2, 2010

Kelebihan mandi sebelum subuh *_*


MANDI pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.


mandi sebelum subuh


Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang berkenaan.

Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam) Wassalam…

Sama²lah kita mengamalkannya... WalluhuA'lam :d

Sabda nabi Ilmu itu milik tuhan, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikkan, Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya.. InsyaAllah.


6 comments:

zaza said...

patut la ayah zaza sehat jew smpai skg, walaupun dh masuk 67 tahun...
rupenye tips mandi sblm subuh,..
kena ikut ni, benda baik... hehe

Amyna said...

Alhamdulillah..ya selagi kita bekesempatan nih baik ikut kan.. InsyaAllah. Moga bermanfaat utk kita ^_^.

miji said...

a'ah..bgus 2..sm2 kita mengamalkan nye utk menjaga kesihatan mengikut sunnah nabi..:)

Muara said...

saya suka tips ini

Amyna said...

miji: ya InsyaAllah..

Amyna said...

muara: Alhamdulillah..moga bermanfaat ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...