Thursday, July 1, 2010

Rumpai Laut Sampolna

1st time haku rasa sendiri kenikmatan rumpai laut nih.. Sebelum nih haku tengok jerk penjual d pasar tu.. terdetik juga nak mencuba. tapi bila tanya Mr.A dia habaq berbau hanyir. terus terpadam niat haku bertukar geli. Eee..lepas pada tu memang haku ignore jerk walaupun mokcik² yang dok jual tuh promote..

Hari sabtu lepas.. Hubby ieja kenalkan kat haku & mula membangkitkan selera untuk mencuba rumpai laut nih.. maka dinner kami malam sabtu tuh salah satunya menu adalah rumpai laut. hubby ieja yang sediakan rumpai laut bersama pencicah nya.. Menyelerakan.. Dia kan orang sini, mustahil lah dia x tahu menahu sedikit sebanyak pasai rumpai laut nih.

rumpai laut semporna

Mula² nak makan tuh rasa geli & mual la juga kat tekak haku nih.. tapi x kan nak tunjuk depan family ieja..time makan tuh, so terpakasa cover baikpunya.. sekali rasa terus mcm nak lagi, ehh nak lagik.. nakk nakk sampai abis...hahaha!

rumpai laut

Memang sedap lah.. tiada pun berbau hanyir. haku x salah kan Mr.A mungkin masa Mr.A tengok tu yang fresh & belum d cuci.. Hat haku merasa tuh Mr. Mohammad dah siap sedia, tinggak ngap jerk.. Haku ada tuntut ilmu cara² nak cuci rumpai laut, senang jerk cuci macam cuci biasa, biar air mengalir.. mudah kannn!

khasiat rumpai

(gambar google)
Zoom lebih dekat bentuk butir² rumpai laut...

Di sini juga haku nak kongsikan 18 khasiat rumpai laut..hasil dari chef google ;p
  1. Memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh.
  2. Menguatkan tulang dan sendi.
  3. Meningkatkan sel rawan dan otot.
  4. Merawat penyakit gaut.
  5. Mencegah kanser
  6. Menurunkan tekanan darah tinggi.
  7. Merawat Gastrik.
  8. Anti bakteria / kulat.
  9. Merawat Anemia.
  10. Menurunkan kolestrol dalam tubuh.
  11. Menyerap lebihan garam dalam tubuh(lumpuh).
  12. Melicin dan menegangkan kulit serta payu dara (anti penuaan).
  13. Memulihara sel-sel kulit mati (jerawat).
  14. Menpercepatkan penyembuhan luka.
  15. Menstabilkan kandungan gula dalam darah(kencing manis).
  16. Membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas.
  17. Menberi Kekenyangan(diet).Melancarkan sistem metabolisme.
  18. Memulihara usus kecil.(Sembelit).

Pencicah tuh simple jerk. terpulang pada citarasa masing². Hubby ieja cakap boley juga d makan bersama Budu @ cencalok.. Tapi dengan sambal belacan pula boley ka? wink* wink. Ohkay uols..haku dah pernah merasa.. kamu?






7 comments:

shaa bonitaa said...

boleh goreng mcm sayur biase ke bnde nih? heee~

Amyna said...

rasa x buley lah darl. kalau kering mungkin boley. myna pun x pasti.. sebab rumpai laut nih mcm ulam ulaman juga..

ctnurkhijah said...

ct penah buat n3 ttg benda ni...
kat sini namnya LATTOT..tak hanyir la cuma masin skit sbb kat dalam tu air laut..
tak boleh masak sbb klu masak dia jadi air. ni mmg peberet ct nie.. lagi sedap kalu makan cicah dengan sambal kerisik cam kita cicah daging rebus...
kat langkawi ni mmg belambak..

ucuuu said...

takot la nak mkn rumpai....~~~uu~~~

Amyna said...

x boley masak ehh ct.. myna x tau. hehe. sebelum nih tgk jerk depa juai kat pasar.. tp x reti makan. tu yang x try..skrg dah reti..pasti try lagik..

Amyna said...

ucuu..apa nak d takutnya. ekekke.

Syaza Syahira said...

uuuww...sdap ke?slalu tgk org korea mnum sup die..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...