sebelum tu kepada sesiapa yang perlu d persilakan ya.. myna izinkan.. x marah aihhh.. Ermm.. El nih orang utara gaks.. penang mai. rasa²nya kawan k'gee nie.. betul x el? okeh berbalik pada resepi donut yang d minta :-
BAHAN-BAHAN
500gm tepung roti
110gm gula
1ct garam
1 biji telur
60gm shortening
10gm yis
250gm air sejuk (air biasa, x perlu letak ais ketul)
500ml minyak masak.
LANGKAH KERJA
Boley juga rujuk entry sebelum nih ya Donut&kek.
1- Masukkan semua bahan² tersebut dalam mangkuk KECUALI air. Gaulkan sehingga sebati semuanya.
2- Sambil itu masukkan air sedikit demi sedikit mengikut kuantiti yang d senaraikan. Pastikan doh yang dihasilkan berkualiti.
3- Bila adunan dah siap menjadi doh.. rehatkan seketika dahulu doh tersebut untuk proses pengembangan yis. Disamping itu boley juga buat finger test pada doh tersebut. Kalau lekat kesan jari, bermakna yis dah mula mengembang, dan...
4- Sedia untuk d canai mengikut bentuk² donut yang d inginkan..
5- Dah siap boley d gorengkan. Pastikan api sederhana, sekali-sekala perlu dibalik-balikkan supaya donut tersebut betul-betul masak.
Ini hasilnya... decoration ikut kehendak masing². selamat mencuba.
500gm tepung roti
110gm gula
1ct garam
1 biji telur
60gm shortening
10gm yis
250gm air sejuk (air biasa, x perlu letak ais ketul)
500ml minyak masak.
LANGKAH KERJA
Boley juga rujuk entry sebelum nih ya Donut&kek.
1- Masukkan semua bahan² tersebut dalam mangkuk KECUALI air. Gaulkan sehingga sebati semuanya.
2- Sambil itu masukkan air sedikit demi sedikit mengikut kuantiti yang d senaraikan. Pastikan doh yang dihasilkan berkualiti.
3- Bila adunan dah siap menjadi doh.. rehatkan seketika dahulu doh tersebut untuk proses pengembangan yis. Disamping itu boley juga buat finger test pada doh tersebut. Kalau lekat kesan jari, bermakna yis dah mula mengembang, dan...
4- Sedia untuk d canai mengikut bentuk² donut yang d inginkan..
5- Dah siap boley d gorengkan. Pastikan api sederhana, sekali-sekala perlu dibalik-balikkan supaya donut tersebut betul-betul masak.
Ini hasilnya... decoration ikut kehendak masing². selamat mencuba.
p/s:Minyak masak tidak d gunakan lagi..kerana sudah d masukkan shortening.. if x da kedua²nya..butter pun boley.
3 comments:
geramnya tgk doh tu...
naik gila,.. huhu...
zaza suka mkn donat panas2.. xpyh susah2 nk decorate. sbb mmg zaza xsuka manis2.. hehe.. mkn donat kosong ja best... weee~
tenkiu myna
t el torai resepi
myna ni ok
a'ah kwn k. gee hehehe
zaza: uihh rileks zaza... jangan gila lagik..ekekkee.
el: ya dah agaks dah.. heheh. lama x sembang2 dengan k'gee.. dlu d kampung kami panggey dia k'nie.. skrg terbiasa sebagai k'gee.. apapun layann.
Post a Comment