Saturday, November 27, 2010

Tutorial Fan Page FB - LIKE

Sambungan dari entry Anda Like.. Terima Kasih. Sebelum nak create FunPage anda mesti ke laman utama http://www.facebook.com seperti paparan di bawah.

Fan Page Facebook

Opss!! Ada juga rakan blogger yang minta tutorial, haku sempat snap permintaan puteri. Tapi url blog nya haku tak ingat sudah.. ada haku save tapi ntah di bawah link mana? cari nama puteri tak jumpa..

Fan Facebook

Lama dah puteri request.. 8 November. Baru hari ni haku dapat publish. Mahap ya puteri.. jangan merajuk sampai tak singgah sini pula.. Ok noktah..sambung tutorial..

******************************************
Step 1 == > Di laman utama Facebook tersebut, scroll ke bawah sekali.. klik Link Create a Page for a celebrity, band or business. Akan muncul paparan seperti gambar di bawah.

Page Facebook

Step 2 ==>
  • Pada bahagian Official Page tick Brand, product and organization.
  • Products Scroll ke bawah - Pilih Website (A)
  • Masukkan nama pada ruang Page Name (B) dan tick Terms and Condition(C).
  • Kemudian klik Create Official Page (D)
Facebook Like
Gambaran ringkas untuk step ke-2

Step 3 ==> Bila klik Create Official Page automatik akan di minta Login menggunakan akaun Facebook anda. Ada dua pilihan button di situ.

button Facebook

Jika anda mahu akaun admin facebook yang baru untuk page tersebut. anda boleh create semula.

Find us on facebook
Atau menggunakan akaun yang sama.. anda boleh terus login dan pergi ke langkah seterusnya.

Step 4 ==> Bila login Facebook berjaya...

facebook

Akan muncul paparan fanpage yang berjaya diwujudkan. Segala detail, edit information atau gambar anda boleh upload seperti biasa pada page tersebut..

Step 5 ==> Memasukkan Badges FanPages blog anda.

klik Like
  • Di bahagian bawah ruangan Profile FanPage anda.. scroll ke bawah ya dan klik Badges .

like
  • Klik link Social Plugins..

  • Kemudian pilih Like Box untuk pamerkan bagdes tersebut di blog anda.
FanPage FB
  • Sebelum pamerkan anda boleh setting mengikut kesesuaian paparan di blog anda. Itu anda boleh godek² sendiri lah ya.. Preview ada di sebelah. bila dah cun melecun macam di atas tu. Boleh ambil coding, Copy dan paste di blog anda.. Berjaya!!!!
  • Cara nak paste coding perlu Log in ur blog 1st ==> Page Layout (Design) ==> Page Elements ==> Add a gadget ( HTML/JavaScript) ==> Paste coding yang di copy dan save.
Okeh dah siap.. anda SUKA anda LIKE.. hehehe! Pada rakan blogger yang mencari tutorial nih dipersilakan. Moga dapat membantu anda² semua. InsyaAllah ^_^. Myna rujuk dari Blog Ejum. Selamat mencuba =D


sayang @myn@ ^_^


4 comments:

me suya said...

suya rasa suya xyah buat fanpage kot kak. hehehe xde orang minat :)

regards
suya

Amyna said...

keh3x.. if orang minat kita punya blog di akan like, kalau minat tuan blog.. i m sorry... hahaha!!

::fadxieza:: said...

hehe..
lom layak lg nk wat fan page cmni..
huhu..

My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms.. said...

wow..good info :)
sharing is caring..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...