Sunday, November 14, 2010

hanya mampu merencanakan :)

Tak perlu nak salahkan sesiapa kerana sedia tertulis kita sebagai hambanya hanya mampu merancang..Dia yang maha menentukan segala yang tersurat.. InsyaAllah. Tapi haku nak marah dekat someone. Huh!!

Memang sedikit sebanyak haku terkilan dengan setengah pe'el IncikOc di pangkalan nun,haishhhh!! dari luahan Mr.A tempoh hari haku tahu perasaan nya. Sabar ya sayang.. Semangat pewira mesti kuat. Yeahhh!! Nasib baik masa pending di lumut dalam entry welcome to perak tempoh hari haku minta Mr.A pulang ke kampung halamannya dahulu bertemu MakAyah.. sekurangnya terubat kerinduan hati seorang anak..



Mak mentua haku sangat sensitip, mudah mengalirkan air mata.. Haku berat hati nak telefon bagitahu semua yang tersurat ini. Uhh sangat berattt. Mr.A lagi la... kawan² yang kenal masa operasi tempoh hari, ramai yang roger² dia. Mereka nak berjumpa coz mereka tengah bercuti berbulan di semenanjung sana. Haku tahu mereka ada plan sebenarnya.. lagipun memang kami merancang dari bulan ramadhan lagi, bahawa AidilAdha di kampung Mr.A... Tiket flight pun dah ada. Dengan itu berganda² kesedihannya, sampai kekadang tu Mr.A tak mau jawab panggilan kerana mengharapkan keajaiban berlaku.. huh! tapi tidak mungkin semua itu berlaku kan sayang. KESIAGAAN~~~

Sebelum haku dapat sms dari ija itu.. haku tahu segala2nya Mr.A dah cerita. Haku lah tempat luahan pertama nya..haku kena kuat, tak leh lemah. demi memberi semangat pada Mr.A. Sms yang sebelum itu sangat terbakar hati haku.. haku fikir ija nak sakitkan hati haku.. tapi haku kenal ija bukan lah orang yang macam itu dan haku cuba membalas sms nya seringkas yang mungkin.. dua @ tiga kali membalas baru haku dapat sms nih.. Suam suam hati haku seketika.. rasa terkilan itu tetap ada.. ija pun tahu memang haku dah war²kan dari awal lagi tentang percutian AidilAdha kami ini..

IncikOC.. saya sangat terkilan dengan cara kamu. Kamu boley buat Mr.A saya macam tak ada perasaan, tak apa.. kami percaya janji Allah itu indah² semuanya. Hari ini kamu di atas.. suatu hari turun ke bawah juga kamu.. Nasib baik dalam banyak² yang berpangkat di sana.. ada yang memahami persaan Mr.A dan perasaan saya sebagai isterinya.

Mr.A: OC saya bagi Mohd cuti, nanti saya cuti bulan duabelas.
Tuan: Makcik kau tak apa² ka tak dapat cuti.
Mr.A: Makcik saya ok.. dia faham. - Mr.A x ada pilihan.. balik rumah haku memberontak kemarahan.. Muahahaha!!
Tuan: Kau sekarang tengah bercuti, lebih baik kau pulang bercuti.
Mr.A: Saya berbaris tadi tuan.
Tuan: Dah kau boleh bercuti..

IncikOC: Esok kau buat pas cuti dulu. sebelum pulang. *menyampuk Incik OC.

Mr.A : Baik..

Tuan: Arghh!! tak payah kau buat.. nanti apa² saya jawab untuk kau. *menyampuk Tuan.

Mr.A terus beredar dengan hati yang berbaur macam² perasaan. Terima kasih ya Tuan.. kalau saya di sana memang saya akan memberontak. apakah bangangnya cara insan itu. Kalau kamu dah putuskan Mr.A di beri turn untuk bercuti kerana Operasi di negara orang tempoh hari, bagi sahaja lah.. jangan nak suruh Mr.A buat pilihan didepan lawannya.. lawannya itu adalah sahabat baik Mr.A, yang sekarang ni mempunyai masalah di mana bapa mentuanya tengah terlantar di hospital sakit jantung.. Sakit jantung yang kritikal..

Saya rasa insan itu tahu semua ni. bukan kah ada kebajikan. Sukanya saya nak bagitau di sini.. lain kali pandang kanan, kiri depan belakang ya sebelum nak bagi situasi macam ini dekat orang bawahan.. Cara ini boleh mematahkan semangat orang sahaja. Haishhhhhh!!!

Kepada adikbadik, rakan sepermainan haku (jiran sebelah rumah) yang bakal melangsungkan perkahwinan pada 21hb November nih.. Haku betul² minta mahap banyak². Bukan pinta kami begini. Kami hanya mampu merencanakan. Dia yang maha menentukan segala yang tersurat.. Moga rencana kami bulan duabelas itu menjadi realiti.. InsyaAllah ^_^.

Mode: Mr.A luahkan dekat haku, Haku sampahkan disini t/mark dari CikGayah. har har har!!!

sayang @myn@ ^_^


6 comments:

ieda said...

akak x berapa paham nie ..

tapi apa2 punn sabar yaa dikk ...

Amyna said...

Iya la akak.. Ngee~~

hanisah hamid said...

ces! xbalek la ni !
adeh =.="

Amyna said...

A'ah.. dak. kami x balik. hu3.

siti nurkhijah said...

ari tu ada tgk lam FB...
ari ni baca n3 ni baru tau crita sebenarnya...
ct pun x blik jugk thn ni..ni kali pertama kami tak balik kg time raya...

biasa la tu myna, depa mana bleh bantah ckp peg, nnt kena caj plak..

ct yang keja ngan depa dah terlebih faham... tp ngan awam ni depa x leh la ngarah suka ati cam tentera..

apa pun sabar je lah.. bln depan enjoy abis2 yer..

Amyna said...

Ct.. myna nih yang ke 3- 4 kali dah beraya di rantauan.. Myna faham tugas pewira memang lagu tu.. tapi cara OC tu. menyakitkan hati.Adehhhhh!!!

betul tu Ct.. sabar sahaja selagi belum tamat perkhidmatan.. kann~~

A'ah bulan depan baru balik.. itu pun x sure lagik. harap² tak dak perubahan... InsyaAllah ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...