Monday, August 23, 2010

Dugaan.. MakAyah Sabar ya!

Malam nih amik kesempatan untuk on9 fesbuk. sekali macam² hal ada di sana tuh. Massage yang tertunggak & request sudah dapat di cover. Alhamdulillah setel seadanya.. Dalam duk membalas massage dengan kawan².. MyRatuhati Call, ada berita kurang menggembirakan berlaku dikampung.. Di bulan yang mulia nih perkara macam tuh pun still boley berlaku derr.. itu lah rencah kehidupan di dunia.. ;p

Kalau di ingatkan memang sakit hati & terkilan.. tapi semua itu kan rezki dari Allah s.w.t. Haku hanya mampu meminta MakAyah bersabar sahaja dengan dugaan ini. Haku mampu bercakap begitu sebab yang lalui nya MakAyah. Tambah² ayah lah.. Cuba kalau kena kat batang hidung haku sendiri, mau maki bertempayan dah. Macam kes henset tempoh hari.. huhuhu!!

haku sempat bergurau dengan mak, ungkit perkara lalu masa haku lepas SPM, dapat sambung study di Poli.. Yuran pengajian still Rm200. Sekarang nih pun rasa Rm200 juga untuk1 sem. Akak haku yang dipenang tu ada kirim kan duit tunai untuk haku buat belanja. tapi nilai yang diterima tak sama dengan nilai yang dinyatakan. Hanya tinggal RM100 sahaja. Masa tuh haku terlepas cakap dengan mak..tak apa lah mak. mungkin cek abis study cek dapat koje yang gaji sebulan 1 ribu. Sekali betul² abis study dapat koje yang starting RM1ribu.. Alhamdulillah. tadik pun haku cakap.. mungkin ayah nak dapat duit 1 juta kot.. Hahaha! sapa la nak bagi kan.. dalam mimpi jerk kot. Wallahu'alam.

Perkara nih mak just bagitau haku & akak ieta jerk. Adik² yang study di uitm & poli tuh tak tahu perkara nih.. Akak haku tuh mak bagitau sebab benda nih bersangkut paut dengan dia.. Kalau dak sure mak tak bagitau..

Boley pula anak muda kampung nih masuk bilik MakAyah & ambil duit ayah RM1 ribu. Dah masuk dengan kasut, berlumpur lagik. Dari lubuk mana dia terjah pun tak tahu.. Dah masuk betul² tuju dekat beg ayah. Ishhh ish!!. Duit tu ayah keluarkan semalam, nak kasi dekat akak yang di penang tuh. sekali tak sempat ayah nak bank in dekat akak.. Orang lain yang songlap dulu.

Sian Mak.. kena cuci bekas jejak dia, mak cuci pun selepas polis amik statement. Sebelum tu ada juga umah lain yang di masuknya. Memang cari penyakit lah budak nih. Tunggu la hang, lepas di dunia, akhirat hang tak lepasss!! Bulan mulia orang perbanyakkan ibadat, hang terbalik pula..

okeh dah itu jerk dari pandangan Amyna pada malam 14 Ramadhan 1431H. sekian terima kaseyy!!

p/s: cheh & teqs sorry na.. hampa dua jangan majuk², mak tak mau besar² kan menda nih.. mak just kongsikan dukanya dengan haku. Ayah terkilan. huk3x

sayang @myn@ ^_^


13 comments:

hanisahhamid said...

mak! ayah! i'm sorry
nak balek kampong!!!!
kuanghajar punya budak ! dapt kt saya.. maty kao!

Amyna said...

yayangku....rileks lorr.
setiap perbuatan ada balasannya. Kita balas x setimpal dengan balasan Allah. sabar ehh. don't marah3x.

Black_roses92 said...

smoga org tu mendapat balasan yg setimpal..
mcm boley agak jerk sapa punye kje tak berfaedah tuh..hurmm..

banyakkan bersabar k..banyak pahalanya..
lg2 during fasting month ni.. ;D

apik pehe said...

sabaq na..smeua tu ader hikmahnyer..maybe lepas ni akn dapat rm1 juta..insyaallah..

M. Afrazy S. Khaihana said...

Ape ni,....

along said...

Ya Allah, dalam bulan mulia pon buat keja kotor jgk...manusia skrg x punya hati dan perasaan, risau sangat sbb masih ada adik beradik di kampung...yg ok tu al-hamdulillah...yg x ok tu yg sgt merisaukan...
Moga-moga Allah melindungi semuanya.
Banyakkan bersabar la mina ya. Sama2 kita doakan yang terbaik untuk family kita di kampung nun...
risau along kt family along jgk.

halimatun hanita said...

x pe adik2 ku...kite brsabar..yerr Allah swt..maha adil...lg maha mengetahui....

deem said...

cheq x boleh la klu dgr hang ada probs....mesti berdebar2 n rasa susah ati je....mungkin dah terlalu rapat kot dg hang ni....eh akak hang ada blog gak eh...bru cheq tau hari ni....sat lagi nak p terjah blog dia na....(psst....dah boleh pindah Alor Setar ni....ada tak post S17 kat mana2 area Kedah...;P)

LyNn HaMzAh said...

kenapa la ada org yg sanggup buat perkara mcm tu yer...lebih2 lagi bulan ramadhan nie...banayk2 bersabar la...

-haLi3isa a.k.a L3ha, MY- said...

ish3. sabar la kak. dugaan bulan posa nie~ sempat2 g dalam bulan ramadhan nie budak tu mencuri. ish2.

Amyna said...

@black rose : Allah kan maha adil.. InsyaAllah.

@apik : besar nilainya tu.. Dalam fantasi jerk rasa. kalau realiti maybe kena kompul berjangguit baru terhasil kot. =D

@M.Afrazy: Cobaan & dugaan pada 14 Ramadhan.. hikss!!

Amyna said...

@Along : Itu la pasal along, dulu lapis kita aman jerk kan..budak² sekarang nih terlebey advance gitu. x kenal dosa pahala..sapu rata jerk.

Along pesan la kat mandak&pakndak ehh suruh hati² ya.Besah & hubby ada d umah juga kan.. tak pa.. InsyAllah minta dijauhkan perkara cam nie..


@kak Ieta : Great.. hehehe!!

Amyna said...

@DeeM: hamoii..hang nak p kedah betui² ka nih.. Buat la permohonan.. hik hik hik.

@Lynn : Itu lah rencah kehidupan didunia.. Kann kan!!

@Leha: Sabar & terus bersabar :)

p/s: Moga MakAyah tabah hadapi semua nih. tunggu cek balik 2 sept na. x sabaq dah rasa..Wuwuwuuu!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...