Wednesday, August 25, 2010

Part 2: Aktiviti Ihya Ramadhan

sebelum diteruskan cerita ceriti aktiviti Ihya Ramadhan pada tahun 1431H nie, haku nak perbetulkan dahulu aktiviti yang berlangsung sebelah petang semalam. Sebenarnya bukan pengurusan jenazah tetapi mengkafankan jenazah. Kalau sebut pengurusan nih dengar macam menyeluruh kan, daripada meMANDIkan, mengKAFANkan, sembahyang dan keBUMIkan..

Kami hanya ambil bahagian mengkafankan jenazah sahaja. Itu pun jenuh menelaah ilmu.. google & lihat kat utube belajar sendiri untuk dipersembahkan kepada juri² yang diamanahkan untuk mengadili.

sebelum tuh..nak habaq, entry kali nie banyak dengan gambar² tau. he3. Kredit too deem & da geng yang sudi merakamkan picture² sepanjang pertandingan berlangsung... Thanks a lot ya pren²ku sekalian. Haku memang tak dapat nak snap coz seluruh anggota badan haku dah di selubungi kain putih.


Ihya ramadhan

Bersama Deem.. sebelum haku diselubungi selimut putih.

pengurusan jenazah

Kami lah perserta² nya. Satu group 4 orang sahaja. 3 orang ditugaskan untuk mengkafankan dan 1 orang sebagai jenazah. Dalam 4 orang nih..haku dipilih sebagai jenazah. Juri dan pesan awal² nak memudahkan balutan. Takut kain tak cukup lorr... Dengan itu kami telah bersepakat, jadik ai relakan sahaja u~~

pengurusan jenazah

Sedih² la tuh kunun.. Thanks ya deem, pandai ko snap moment nih..hahaha!!

ramadhan

Pertandingan dah mula.. Mengguntingkan kain mengikut ukuran haku dari ujung kaki hingga hujung kepala.

pengurusan jenazah

Dah siap gunting..buat susun atur pula. Perlu sediakan baju, cawad, seluar,kain & tudung. Dalam kafan nih kami menggunakan 6 helaian kain. 2 sebagai selimut yang lain² tu untuk 5 perkara di disebutkan tue.

kain kafan

siap sesi menyusun atur.. Kalu jenazah yang betul semua nih diletakkan dalam satu talam. tapi kami dah susun siap². Ini lah kerjasama... Markah untuk kerjasama pun tinggi tau.. ngeh3x.

marhaban

Bersedia untuk dibungkus... Ahli kumpulan dah sound, ready dan baring..hahaha!!!Cameraman tak kurang hebatnya. Malu² tucing haku di buatnya.Muka sahaja nampaks , haku tak dapat nak menutup muka bagai coz tangan semua di bawah kain putih. Wohohoho~~~

jenazah

team haku sedang bertungkus lumus membungkus diriku, masa yang diperuntukkan 40 minit. Alhamdulillah sempat kami siap sebelum masa tamat. ^_^

mayat

Dah hampir siap.. ngah mengikat pada bahagian² yang disyariatkan. Tali yang digunakan adalah sebanyak 5 unit. Tali nih kami amik di bahgian tepi kain.. talinya tahan sikit. Ikatan mesti mudah dibuka. bukan simpulan mati tau..
Dah siap!!! bersedia untuk di adili oleh juri² yang bertugas. Bak kata deem di entry dia yang nih mayat bergelimpangan di sana sini. seram la pula..Wuwuwu!!

Juri sedang mengadili dan memeriksa setiap helain kain yang menutupi seluruh anggota badan haku. Barisan juri mengadili peserta perempuan dahulu coz perempuan kan berlapis lapisan dengan tudung lagik.Ohh lemass & fanashhhh!!!

ramadhan yang indah

Ada 3 teguran yang kami terima iaitu :
  • kurang menggunakan kapas yang di bekalkan.
  • Cawad yang dibina sepatutnya jangan dibiarkan tergantung, perlu diikat.
  • Tudung pula sebolehnya dimasukkan dibawah baju jenazah..
Alhamdulillah pertandingan petang tuh, selesai dengan baik.. Setiap teguran yang diberikan membantu kami untuk mendalamkan lagik ilmu mengkafankan jenazah coz setiap ilmu tidak semestinya membaca sahaja perlu dipraktikkan. hoyeahh!! we ols get it.. Kami dipilih sebagai JUARA. Syukur sangat²..


sayang @myn@ ^_^

2 comments:

deem said...

kafan jenazah ye deem...buka kafan MAYAT....mimang ganas word ku pakai kan?huahuahua...

Amyna said...

Sama jerk pren mana² pun.jenazah mayat, mayat jenazah..ku maksudkan ko ganas marah anak² munyit tu.. hikss!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...