Saturday, August 7, 2010

harap Mizi tak ubah fikiran..

pagi tadik haku p ke pusat servis damai.. nak servis gentolak. haku p berteman kan akak shahirah. shahirah nie anak ieja, baru 1 thn lebih..sekali berlaku cerita duka.

masa mekanik ngah servis gentolak.. haku bawa shahirah duduk tunggu d dalam kedai..time tu pusat servis damai ngah buat ronovation.. so ada koje menebuk dinding.. habuk yang d tebuk tu terkena mata shahirah.. menangis...jadik haku bawa shahirah ke kereta..x da pilihan. masa duk di dalam kereta, haku kipas shahirah. sian dia berpeluh..haku perasan enset masih ada d dalam kereta.. masa tu customer pusat servis pun sangat ramai.. haku tidak perasan time bila enset haku d ambil orang... sekali bila dah siap servis baru haku perasan..

haku inform dengan cashier.. mana tahu kot² dia ada nampaks. cashier tu panggey bos dia. dorunk semua cuba call enset haku.. sayang sama sekali enset tu dah di off..bos dia siap cakap CCTV ada.. cuma x dihidupkan. haku senyum saja. dah memang tidak mahu jadik milikku.. tapi dalam hati sangat² terkilan.. adakah kesilapan, kecuaian haku... adehhhh!! haku bagi tau tuan pemilik pusat servis kalau ada orang tu pulangkan balik. minta tulung simpan kan.. masa tu haku terasa seperti jauh & makin jauh dah enset tu pergi.. haku minta diri untuk pulang...

Masa on da way pulang ke pangkalan..haku teringat kat bapak ana merangkap bapa mentua mamu saudara pada Mr.A.. mak aihh panjangnya. uols faham ka? kiranya dorunk nie adik badik Mr.A la juga. haku terus caragas ke umah dia..mujur masa tu shahirah senyap jerk. tiada buat perangai.. sampai kat umah bapak, step by step haku cerita. dia faham situasi haku coz menantunya (mamu) sama² dengan Mr.A d sana.. enset tu sangat penting di kala berjauhan begini. dah cerita semua.. bapak suruh haku balik.. petang nanti datang balik cerita apa perkembangan. haku kena jumpa bapak juga..sebab haku x dapat nak hubung dengan bapak. enset haku yang maxis x dapat digunakan. bateri abis. charger d umah sana..

haku sampai d umah.. ieja dah tunggu depan pintu. belum sempat haku bersuara.. ieja cerita dulu. dia kata ada lelaki pakai enset haku call dia.. baru ja letak. time tu terkejut gak tapi dalam hati gembira.. adakah ini jalan untuk haku bertemu semula dengan ensetku.. ieja suruh haku call lelaki tu balik coz ieja x faham apa lelaki cakap.. yang faham nya lelaki tu cakap i love u.. Eeeee~~ haku terus call dia:-

haku : kamu d mana skrg? enset ku ada sama ko kan? jadik d mana kita mau jumpa?
lelaki itu : ya ada.. ku d pulau mau naik bot sudah.
haku : ko mau naik bot pigi mana? haku mau amik enset.. penting.
lelaki itu : enset ni rosak sudah, kredit pun dah abis.
haku : ndak apa la ku ndak kisah.. yang penting ku jumpa ko. sapa nama ko?
(kalau enset ku rosak.. cam na leh bercakap sekarang nie, kredit haku pun abis ko pakai.. ishh3x)
lelaki itu : mizi.. ko bangsa apa? orang semenanjung kah?
haku: bugis.. ko pula bangsa apa?
(matikla.. menipu haku..wakakkaka!!)
lelaki itu : haku bajau sulok. ko masih bujang kah?
haku: kawin sudah..
(lagik mau tanya..terang2 gambar Mr.A d depan skrin)
lelaki itu : i love u.. kalau ko mau enset ko datang pigi sini.. ku di bot.
haku : ku ndak tau di mana tu?
lelaki itu : esok pagi kita jumpa.. sekarang ku pigi laut dulu..
haku : bah.. apa no fon ko?
(haku takut dia tipu. nanti dia off enset haku.. terus mati akai x da tempat nak berhubung dengan dia)
lelaki itu : 017-8*****7.. cuba ko dail dapat kah? (sambil gelak2)
(bikin ku panas hati saja..sabar myna sabar...)
haku : ku tak boley call ko.. ku tulis jak nie.. tiada enset ku.
lelaki itu : Oh.. x apa la sayang..
haku : ok.. besok ku call ko. jangan pula ko off enset..ok ya.

terus letak.. harap² dia x tipu haku..

petang tadi..haku p jumpa bapak semula.. bapak senyum tengok haku dari jauh. haku cerita lah perbualan haku dengan mizi. bapak pesan besok pi jumpa jangan pergi sorang diri. bawa teman.. teman pun jangan perempuan.. bawa lelaki. haku nyatakan perasaan haku tu kat bapak.. haku risau takut dia tipu. ieja & mohd suggest suruh haku call mizi & bagi bapak cakap dengan mizi sendiri.. haku guna enset ieja. bapa sendiri cakap dengan mizi. dia janji yang sama juga nak kasi balik.. dekat bapak dia bagi tau, lokasi nak jumpa & warna bot yang dia naik.. bapak pesan esok kalau dia belum kasi bagi tau dia semula.. ada cara nya. bapak cakap dia sendiri pandai ambil. patutnya dia sendiri pandai pulangkan.. haku senyum dalam sedih.

harap esok pagi dia x tipu haku.. esok haku pergi jumpa dia bertemankan abang² navy a.k.a kawan² Mr.A.. harap tiada perkara buruk berlaku.. InsyaAllah :-).

p/s: adik, kakak, kawan² yang ada no fon myna.. tulung ya, jangan call @ sms myna untuk malam nie.. sat g dia amik no hampa semua.. dia duk buat pala pula.. macam yang ieja kena nie.


1 comment:

tim said...

wow..bertemankan abg navy tu..
konfem mizi tu takut nak kacau awak besok

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...