Tuesday, October 19, 2010

CMCN- Cara Murah Cegah Nyamuk

Sekadar perkongsian dari email yang diterima, tajuk pun haku kopipaste sebijik dari email tersebut :-

Sebelum itu, harap maklum kawan² sekalian maya.. Entry ni lebih kepada bahasa Indonesia kerana si pengirm ini datangnya dari sana ^_^

CARA MUDAH DAN MURAH BERANTAS NYAMUK

Nyamuk cukup menggagnggu dan sangat berbahaya sebagai penyebar berbagai peyakit mematikan. Cairan pembunuh serangga di pasaran kurang efisien dan bahkan membawa dampak sampingan yang serius.

Berikut ini cara MUDAH dan MURAH yang bisa dicoba. Cocok untuk segala kondisi pemukiman, sekolah, rumah sakit, dll. Sangat KREATIF bila dikenalkan pada para siswa sekolah untuk dicoba di sekolah dan di rumah
masing-masing.

Yang dibutuhkan :
- 200 ml air
- 50 gram gula merah
- 1 gram ragi (beli di toko makanan kesehatan,warung, atau pasar)
- botol plastik 1,5 liter


Langkah-langkah pembuatan

1- Potong botol plastik di tengah Simpan bagian atas./mulut botol.



2. Campur gula merah dengan air panas. Biarkan hingga dingin dan kemudian tuangkan di separuh bagian potongan bawah botol.

Mencegah nyamuk aedes


3. Tambahkan ragi. Tidak perlu diaduk. Ini akan menghasilkan karbon-dioksida.

membasmi nyamuk aedes

4. Pasang/masukkan potongan botol bagian atas dengan posisi terbalik seperti corong.

nyamuk aedes

5. Bungkus botol dengan sesuatu yang hitam,kecuali bagian atas, dan diletakkan di beberapa sudut rumah Anda.

denggi

Dalam dua minggu, Anda akan melihat jumlah nyamuk yang mati di dalam botol.

demam

Selain membersihkan habitat mereka, tempat berkembang biak nyamuk, kita dapat menggunakan metode ini sangat berguna di sekolah-sekolah, TK, rumah sakit dan rumah. (Sebarkan kepada anak, teman, dan kerabat Anda agar nyamuk bisa diberantas)

Ayat yang berkelip tu membuat kan haku tertarik nak kongsi dengan uols.. done!


sayang @myn@ ^_^

13 comments:

deem said...

uik...macam bagus ni.M&M~~mudah dan murah..hehe

diana said...

hui..boleh cube ni..
sebab kat rumah saye ni
malam2 kalau tak on kan suis ubat nyamuk tu
memang jadi santapan mereka je la kami ni..hahah

Amyna said...

@DeeM: hehehe!! Shotpom baru dari ko lagi mengancam yoo!

Amyna said...

@Diana: Ohh... cuba la, nanti kongsi testimoni dengan kami. Myna lom cuba lagik.. heheh!

Black_roses92 said...

baru kita tau.. ey, akak, kita nak kopi pasta (copy paste) benda ni kt page kita ley x?? ;D

Amyna said...

@BRose: Iya silakan... :-)

hiro said...

ridset xlaku dh pasni..huuu

Amyna said...

huhuhu..ngee~~

Wanzie said...

macam bagus teknik cam ni prenn... boleh copy paste buat entry juga nanti ni...

Amyna said...

Boley pren.. silalah amik :-)

Shino said...

waa...jmt duit blanje cmni...leh try ni...

mirul said...

Bagus entri ni petua,baru kita tahu nak buat camne

Reena said...

bgus entry ni. reena copy ye? :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...