Saturday, October 9, 2010

Dugaan untuk mak pada 1st zulkaedah

haku tak sedar jam bapa dah haku terlelap.. sedar² henset bunyi. Jam 2.30 pagi (sedar pula haku ehh, selalu kalau tidur nyenyak terus). menggagau tangan haku capai henset di meja sisi katil. cuba jegil mata.. tangok panggilan dari ayah. Haku tak dapat nak jawab time tu. Rasa macam tak bersuara nak cakap. Haku biar saja fon berdering. haku bangun & minum air kosong. baru haku call balik. Terkejut panggilan tu bukan dari Ayah, tapi dari ratuhati.. berderau terus darah ku masa tu. pelik. mesti ada benda yang berlaku. sebab tadik masa sampai sini haku cuba call henset ratuhati & call rumah. tiada jawapan.. haku assume mereka semua dah tidur.. jadik esok2 pagi sajork baru fon ratuhati..

ku dengar suara ratuhati cemas sangat.. haku pun dah mula risau. cuba suruh mak tenang & cerita satu².. rupanya ada orang masuk rumah lagik. kali nih dia amik Purse & henset ratuhati. masa tu ratuhati terlelap dalam bilik depan sambil teman adik haiqal tidur. tetiba mak terjaga & terasa seperti orang melintas laju. Ratuhati sempat nampak kain pelikat, Ratuhati fikir tu adik firdaus. Ratuhati bangun nak pindah bilik. sedar² henset & purse mak dah tak ada. terus ratuhati p ketuk pintu bilik adik. Adik firdaus bangun, terlintas di fikiran ratuhati betul lah umah orang dah pecah masuk.. :(

Adik Firdaus terus keluar rumah cuba menjejak orang yang masuk rumah. sebab ratuhati cakap baru jerk berlaku. ratuhati pun keluar juga duduk di luar rumah. pukul 2 pagi..keadaan sekeliling sunyi sangat. tetiba terdengar bunyi injin motor dari arah belakang rumah.. ratuhati & adik cuba intai di sebalik rimbunan pokok bunga. memang penunggang motor tu berkain pelikat & orang itu adalah antara insan yang tersenarai dalam kes 14 Ramadhan yang lalu.. sekarang 1 Zulkaedah dia ulang kembali.. Main kasar ehh. haipp haip!!

Kita tunggu lah apa kesudahannya. Plan nak meracun pagi nih tak kesampaian lagik.postpone. haku kena caragas p sampolna jugak2.. Kepada adik badik haku yang duduk jauh tu, akak ieta, Cheh & Teqs. Dekat hampa semua ratuhati tak habaq. hampa jangan kecik hati na.. tapi hampa tak perlu risau, ratuhati tak mengalami sebarang kecederaan..Alhamdulillah. Cuma sekarang kalau nak call ratuhati boley call henset Adik haiqal tak pun direct fon ke rumah.. suspek yang di buru kian menghampiri kegagalan.. Allah maha adil =D

Hairan haku.. orang nie macam tahu² jerk wangian duit. tepat pula tu sasaran dia..Keadaan rumah sekarang kurang selamat lah. meh la kita pakat² pikiaq jalan terbaik untuk Teratak MakAyah. Haku risau keselamatan MakAyah & adik.. Kalau berterusan macam nie. MakAyah pakai tak mai jalan² dekat sini la.. Nak tinggai rumah tak boley.. adusss!!


sayang @myn@ ^_^

8 comments:

Siti Nurhanim said...

hambooii..baik punyer pencurik..tapi seb baik x der kecederaan jiwa..pape pun takziah yer..

Hali3isa a.k.a L3ha : SSA said...

apa2 pun kak, takziah atas kehilangan barang tu. Tapi alhamdulillah, pencuri tu tak apa2kan mak akaq dan keluarga akq kat sana.~ Smoga pencuri tu dapat di tngkap~

EiF@ said...

Sabar ye kak.. dugaan..
rumah eifa dlu pun smpai 3x perompak masuk, smpai pintu blkg umah dh byk letak kunci dr atas smpai ke bwh..
kdg2 dorg ni pki pukau tau, sbb adik eifa penah sergah org ni kat blkg umah, pastu bau kemenyan..huk huk..

~eZmALiZa~ said...

adoi...teroknye manusia zaman skrg ni..bersabar yer..dugaan Tuhan bagi ni ade hikmahnya..ezma dulu xpenah la kene rompak cmni..tp penah kene ragut aje..

Amyna said...

@hanim: Ada hikmah yang terindah d sebalik ujian Allah..

Amyna said...

@Leha: Ya itu lah..syukur Alhamdulillah..tuhan masih melindungi. Akak pun harap orang yang buat nih akak mendapat balasan setimpal.. Jahat sangatttt! tsk tsk tsk.

Amyna said...

@Eifa: adehh.. dengar pukau2 nih yang menakutkan. Tapi tak apa Allah s.w.t kan maha berkuasa.. semua yang berlaku dengan izinnya jua.. InsyaAllah :-)

Amyna said...

@Ezma: ohh.. ragut lagik bahaya kan. Macam2 kemungkinan leh berlaku. Harap2 di jauhkan lah kes seperti ini.. Ya Allah kau lindungi hambaMu yang lemah d isiMu ini..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...