Sunday, October 24, 2010

Ceriteria Akak Tim & Melda :)

Haku saja nak semadikan apa yang tersirat di hati haku sekarang nih. Pelbagai perasaan bermain dalam diri haku sekarang nih. Sedih dan duka

Suka kerana menanti kepulangan Mr.A itu sudah pasti.. Tapi ini suka kerana jiran haku Akak Tim sudah berpindah mengikut suami nya yang bertugas di Kota Kinabalu. Sebelum nih Akak tim tak dapat nak ikut Abang raof kesana sebab anak² masih sekolah. Tunggu lepas exam PMR akak Tim terus caragas ikut Abang Raof.. Iya lah tempat Isteri kan di samping suami.selagi ada peluang untuk memvontot, haruslah memvontot.. tapi Kalau dah tak dapat nak memenuhi juga apa kandaya kan (dush3x..kena batang hidung sendirik).. Nasib baik akak tim suri rumah sepenuh masa, senang la memvontot ke sana ke mari.. Banyak kenangan terindah yang tercipta antara kami, sayu hati haku bila teringat kenangan² itu..



petang² time haku balik koje akak tim mesti dah menanti di gerai bawah nun.. Tak digerai buah, digerai makanan, gerai sate dan gerai runcit. Bertanya kabar di situ..Perkembangan taman pun haku update dengan akak tim.



Sepanjang ramadhan hari tu kami sama² pergi masjid dan bila hujung minggu akan bersungkai atau berbuka bersama. Hari koje jarang² coz haku segan dowh.. akak dah siap masak, tak kan haku nak p ngap saja. Kalau nak tunjuk² di bazar nun, akak tim kurang sikit..nanti perut nya buat hal. Daripada haku p ngap saja, Ohh tidak. malu². Akak memang tak kisah coz dia cakap haku nih dah macam anak² dia.. ala terharunya..



kita shoping sama².. asal boring akak roger haku, asal haku boring haku roger akak. kami kan dalam situasi yang sama. Roger husband masing². dapat green light. jalannn~

Akak tim ada trademark sendiri bila bershoping nih.. haku pun dah terikut tau. Akak orang sini, anak jati tawau (Bugis). Jadik banyak benda haku belajar dari dia. Nak beli dengan murah mesti pakai trademark nih. Ishh rindunya akak.. Macam mana lah nanti bila tiap kali myna shoping ditempat yang kita pernah pergi bersama. Sekarang nih pun menitis air mata akak.. Hmm!!



masa nih kita pergi berpicnic kat Taman Bukit Tawau. Plan nih untuk Melda. tapi last minit melda tak dapat join.



Alalalala.. 17 Julai 2010. Kenangan abadi.



Last hari tu akak tim naik Mish pepel kan. Bukan Mista Bobo nih. Masa tu kita sama2 p soping tikar untuk myna bawa balik kampung masa cuti Aidilfitri hari tu. Akak paksa juga myna suruh beli coz akak cakap alang2 myna balik. Bawa lah balik sekali. Jadi On da spot juga kita sama² berdesupp ke bandar. Thanks ya akak. Ada juga kenangan itu buat family myna di kampung. Naluri seorang ibu sangat kuat :-)

Akak lepas myna balik dari cuti.. kita dah jarang bersama2.. akak busy dengan urusan perpindahan, Myna pula outstation lagi. Memang jarang kita jumpa, kann~~ :( . Sekarang akak dah di samping abang. Myna tumpang gembira untuk kebahagian akak..


****************************************************

Okeh.. untuk Melda pula, Banyak juga aktiviti kami. Sungguh pun dia Non Muslim, tapi itu tidak menjadi halangan buat kami untuk sama² beraktividades...sekarang Melda tengah terlantar dekat hospital Kota Kinabalu, Kalau tak silap semalam Melda Operation penyakit nya itu. Kalau lah KK tu dekat dengan twu nih. nak juga melawat Melda. Moga semuanya baik² dan lancar seperti yang dirancang.. InsyaAllah ^_^

Opss! ya Melda ada bantu haku baru² nih. Rumput yang segar bugar di depan halaman rumah haku nih, Melda yang tulung meracun. Dia kesian dekat haku, tak sempat nak bersihkan. Cuti raya dekat 1 bulan, dah tu abis cuti raya berkursus pula 1 minggu, hujung minggu elok jerk plan nak meracun.. hujan pula. Asal ada panas, time haku koje. Jadik mana nak sempatnya. Mulanya berat juga nak izinkan dia tulung memandangkan kesihatan dia begitu. Tapi di bersemangat sangat nak membantu haku. Siap mengusik haku.. ada ular segala. Ishh seram juga.

Lagipun alat meracun haku ada pada melda. dia pinjam sebelum tu untuk meracun di halaman rumahnya.. Pernah hari tu haku pura² terkunci pagar. Haku tak mahu hari² dia bermain dengan racun. Bahaya!!. Petang bila haku balik koje, tahan telinga la juga mendengar syarahan darinya.. ala kejap jerk. Yang penting kesihatannya.. sorry ya Mel.

Ya Allah, berikan ketabahan hati kepada hambaMu untuk menempuh segala yang tersurat ini kerana haku yakin apa yang tersurat olehMu indah². Kau tak akan menguji setiap hambaMu jauh dari kemampuan diri.. Melda ko mesti kuat ehh. Nanti bila Mr.A dah sampai sini.. Myna cuba cari masa untuk ke sana. itu pun kalau Melda masih di sana.. Kalau tak kita jumpa d twu sahaja.. Zassss!!!!!


Entry jiran :-
1- Shopping
2- Berpicnic


sayang @myn@ ^_^

14 comments:

"My name is Akma, and I am not a terrorist" said...

bestnya,..dapat mkn buah,.pastu ikan bakar lagi..mandi manda lagi,.

Wanzie said...

heyy pren.... wah sukanya die mr A dah balik.. nanti kalau sampai sana leh juga pegi tempat2 menarik ye pren...

Amyna said...

@Akma: Itu lah kenangan yang tercipta antara kami..

Amyna said...

@Wanzie: Opcos suka.hepyyy!! lama nih tak tengok wajah Mr.A secara realiti.. hmm!!

Okeh ba pren.. nanti kalau kompem turun sini roger2 ehh..

Heidi Shafiq said...

harap bergembira dgn Mr.A... :)

LyNn HaMzAh said...

mesti kak tim tu seorang yang sangat rapat dgn myna kan...myna jangan sedih2 la...nanti kalau ada masa boleh gie melawat kak tim dan keluarga...

siti nurkhijah said...

susah nak carik jiran cam nih...

Amyna said...

@heidi: InsyaAllah.. terima kasih ya pren :-)

Amyna said...

@Kak Lynn: Iya kak lynn.. Kak Tim & Melda banyak membantu myna. Di saat Mr.A jauh depa lah yang selalu amik berat.

Nak keluar atau outstation dorunk lah myna akan inform. Kalau nak inform dengan Mr.A.. kkdg susah nak di hubungi.. :(. Akak tim pengganti sementara Mr.A.. hik3x..

Amyna said...

@Ct: Alhamdulillah syukur sangat² dikurniakan jiran sebaik ini..

Dah lah jauh dari pandangan family, jauh pula dari suami.. Ada depa tak dak lah rasa takut sugguh pun semangat tentera Mr.A tu kuat pada myna.. he3.

aibaks said...

nak gak buah tuh... awat tak kopek buah tu?

~ShaFiza~ said...

kenangan kan abadi di jiwa. betul tak kak myna??

nanti lapang2 masih boleh melepak sekali jugak ba.. :)

Amyna said...

@Aibaks: Selamat sudah masuk peyut.. ngee~~

Amyna said...

@Shafiza: Ya iya ba.. setuju. Kenangan & pengalaman itu akan mendewasakan kita..

Alala.. susah juga ba. Akak Tim d KK udah.Jauh.. dengar² maybe nanti berpindah ke JOHOR pula.. Makin jauh, Hanya kenangan² itu menjadi pengubat rindu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...